Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Risk för ökad smittspridning i höst

2020-07-30 08:00

Antalet personer som behöver sjukhusvård och som avlider på grund av covid-19 har minskat de senaste veckorna i Västernorrland, men hur hösten kommer att se ut är fortsatt ovisst. - Vi behöver vara förberedda på att vi kan få lokala utbrott och en ökad smittspridning i höst, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare.

Trots ett stort antal provtagningar för covid-19 i Västernorrland, minskar sedan tre veckor tillbaka antalet nya fall. Andelen positiva tester minskar och var vecka 30 cirka 3,5 procent.

- Att smittspridningen skulle minska under sommaren var kanske inte helt oväntat, men det kan svänga snabbt. Hur det kommer att se ut i höst är mer osäkert, säger Maria Tempé.

Troligt med fler smittade i höst

Folkhälsomyndigheten har presenterat tre olika scenarier för hur smittspridningen kan bli i Västernorrland framöver. Det mest troliga scenariot som Folkhälsomyndigheten pekar ut innebär en ökning av antalet smittade i början av hösten och en ny mindre topp efter årsskiftet.

- Det är många faktorer som påverkar hur utvecklingen blir, bland annat hur väl vi följer de gällande rekommendationerna. Om vi inte orkar följa rekommendationerna tillräckligt länge finns det risk för en större ökning av antalet smittade igen, säger Maria Tempé.

Vårt beteende påverkar smittspridningen

Det är alltså fortsatt viktigt att hålla avstånd, undvika folksamlingar, tvätta händerna ofta med tvål och vatten, stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom och vid symtom också testa sig för att bekräfta eller utesluta covid-19.

- Vi har möjlighet att själva påverka smittspridningen i länet, om vi orkar hålla ut och följa rekommendationerna ett tag till så kan vi undvika, eller i alla fall minska en eventuell andra våg av smittade under hösten, säger Maria Tempé.