Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Risk för tredje våg trots vaccin

2021-01-13 15:08

Smittspridningen av covid-19 i Västernorrland är fortsatt hög och effekten av den påbörjade vaccinationsinsatsen i länet lär dröja tills tillräckligt många är vaccinerade. Det är fortsatt viktigt att följa rekommendationerna för att hålla nere smittspridningen.

Under årets första vecka analyserades 4 606 prover, varav 684 var positiva. Antalet bekräftade fall har sjunkit de senaste veckorna vilket delvis beror på att färre provtagit sig under helgerna. Men andelen positiva provsvar har också minskat något vilket är ett gott tecken.

Risk för tredje våg

Vaccinationerna har kommit igång i länet vilket på sikt kan bryta smittspridningen. Det finns dock en risk för att vi kommer att få uppleva också en tredje våg av pandemin i länet innan tillräckligt många hunnit vaccinera sig.

- Förhoppningsvis kan storleken på en sådan våg reduceras genom vaccinationerna. Det är ytterst viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig för att vi skall få stopp på pandemin och kunna återgå till ett normalt liv, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

För att hålla nere smittspridningen är det fortsatt viktigt att alla följer rekommendationerna. Det gäller även de som redan haft covid och/eller har vaccinerat sig.