Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Vi ser en kvinna snett bakifrån som får vaccinspruta satt i sin axel. Den som vaccinerar har handskar, munskydd och visir.

Riskgrupper kan boka vaccintid inom kort

2021-04-23 16:45

Personer i riskgrupp kan börja boka sin vaccinationstid inom kort. Bokningssystemet öppnar i åldersordning med de äldsta först.

- Alla detaljer är inte på plats ännu men vår förhoppning är att komma igång i början på maj, i bästa fall redan på måndag den 3 maj, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare.

Riskgrupperna är definierade av Folkhälsomyndigheten och du kan läsa mer om vilka det är här:

Rekommendationer om prioritetsordning för vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Bokar sin tid själv digitalt eller via telefonsupport

Region Västernorrland beskriver och förtydligar informationen ytterligare under nästa vecka så att det ska bli enklare att förstå om man tillhör en riskgrupp eller inte.  

Personer som tillhör en riskgrupp ska själva boka sin tid och i samband med bokningen ange vilken riskgrupp man tillhör. Riskgrupperna blir alltså inte kallade till sin vaccination. Det beror på att vi inte har rätt att gå in i patientjournalen för att identifiera vilka som är i riskgrupp.

-  Systemet bygger på ärlighet, förtroende och tillit. Att man lämnar sanningsenliga uppgifter på samma sätt som när man exempelvis deklarerar. Den som bokar utan att tillhöra riskgrupp tränger undan någon som har ett större behov av att vaccineras, understryker Karin Sellgren.

Stickprov görs för att säkerställa att systemet inte missbrukas. Det kan exempelvis vara kontrollfrågor som ställs i samband med vaccinationen.

Cirka 15 procent i riskgrupp

Rutiner och anpassningar i tekniska system görs nu för att kunna påbörja vaccineringen av denna grupp så snart det är möjligt. Nationella mätningar har uppskattat att någonstans kring 15 procent av befolkningen kan vara i de riskgrupper som är beskrivna. Det skulle innebära cirka 16 000 personer i Västernorrland.

De med svår allergi övervakas

De som haft svåra allergiska reaktioner tidigare och som behöver utökad övervakning vid sin vaccination får remiss via sin hälso- eller vårdcentral för att vaccinera sig. Då sker vaccinationen på något av våra tre sjukhus.

- I veckan har Sundsvalls sjukhus börjat med övervakade vaccinationer. Sollefteå och Örnsköldsvik är på gång. Vi får en del frågor kring hur lång tid en remiss kan dröja, men vår ambition är att dessa vaccinationer ska kunna ske i närtid. De äldsta går dock först även här, säger Karin Sellgren.

Även LSS vaccineras nu

Personer som har stöd enligt LSS oavsett om stödet är via kommunerna eller via privata assistansbolag vaccineras också nu. Dessa personer blir kontaktade för att få en tid för vaccination och behöver inte boka själva.