Man som håller om knäet på grund av värk

Röntgen oftast inte nödvändig vid artros i höft och knä

2023-05-17 15:54

Många tror att en röntgenundersökning är nödvändig för att ställa diagnosen artros, men det stämmer inte. Artros i knä- och höftled är i första hand en klinisk diagnos, vilket innebär att diagnosen ställs främst vid en klinisk undersökning av en läkare eller en fysioterapeut.

Artros kan drabba en led långt innan det syns på röntgenbilder. Det kan leda till att en patient med normal röntgenbild, som ändå har artros, inte börjar behandla sin sjukdom i tid. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer så ska diagnos ställas utifrån sjukdomshistoria och symtom. Det är viktigt att artros behandlas så tidigt som möjligt då det ger större chans att påverka sjukdomsförloppet.

- Röntgen är inte nödvändigt för att ställa diagnosen artros och röntgenbilden stämmer inte alltid överens med symtomen. En stor del av de undersökningar vi gör med så kallad slätröntgen är relaterade till artros. Undersökningar som ofta inte är nödvändiga och utsätter patienter för onödig strålbelastning, säger Eva Fehrman, verksamhetschef för röntgen i Region Västernorrland.

Skickar tillbaka remisser
En röntgen kan vara aktuell i vissa fall för att utesluta andra diagnoser eller i senare skeden av sjukdomen för att utvärdera ledens utseende inför en eventuell operation. Övriga remisser som gäller artros i knä och höft kommer från och juli månads början att sändas åter till den som skrivit remissen.

- Många patienter har starka önskemål om en röntgen, men det är en onödig belastning både för patienten och för oss. Man ska inte utsättas för strålning om man inte behöver det och det är viktigt att våra resurser används på bästa sätt. Det är bättre att vi kan ta hand om de patienter som verkligen behöver undersökas radiologiskt, avslutar Eva Fehrman.

Fakta artros, 1177.se
Artros är en sjukdom i kroppens leder. Du kan få ont och bli stel. Besvären sitter ofta i knäleder, höftleder, fingrarnas leder, ryggen och stortåns grundled. Det är inte helt känt vad som orsakar artros. Här är några exempel på vad som kan öka risken för artros:

  • Övervikt som ger hög belastning på lederna.
  • Ärftlighet. Risken för artros är större om sjukdomen finns i släkten.
  • Ledskada som kan göra att du får artros några år senare. Det gäller till exempel efter en tidigare korsbandsskada, meniskskada eller ett benbrott nära en led.
  • Upprepad ensidig belastning av leden, till exempel genom tunga lyft.
  • Svaga muskler.

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige. Ungefär en av fyra personer över 45 års ålder har artros. Sjukdomen är vanligast hos äldre.

Läs mera om artros på 1177.se.


Tillbaka till toppen