60-plussare får tredje dosen före jul

2021-12-03 09:25

Region Västernorrland öppnar bokningen av påfyllnadsdosen mot covid-19 för åldersgruppen 60-64 år, samt för personer med rätt till stöd enligt LSS.

Till och med i går har drygt 73 procent av Västernorrlands befolkning som är 65 år och äldre antingen fått sin tredje vaccindos eller bokat en tid för vaccination.

Nu är regionen i färd med att öppna bokningen gör nästa grupp. 

- Eftersom vi vill att så många som möjligt ska hinna vaccinera sig före jul öppnar vi för fler. Från och med i morgon kommer det att finnas lediga tider för 60-plussare i nästan alla delar av länet. I Sundsvall och Härnösand har vi lördagsöppet i helgen, säger Karin Sellgren, samordnare för vaccinationsarbetet.

Krav på tidsintervall

Innan de som fyllt 65 år kan få påfyllnadsdosen krävs att det har gått minst fem månader sedan den förra dosen. För dem som är under 65 år är tidskravet sex månader.

- Vi vill uppmana alla att hålla koll på tidsintervallet när ni bokar. Den som inte har väntat tillräckligt lång tid kan heller inte få vaccination, säger Karin Sellgren.

En tredjedel klara på skolorna

En stor andel av vaccinationerna ges nu på hälso- och vårdcentraler. Den största vaccinationsenheten i länet, som ligger i Nacksta, kommer att stänga den 20 december. Därefter övergår vaccinationsarbetet i Sundsvalls centralort till ett antal hälso- och vårdcentraler.

Parallellt med vaccinationerna med påfyllnadsdosen mot covid-19 och mot säsongsinfluensa pågår arbetet med grundvaccination med de första doserna, som alla ovaccinerade är välkomna att boka, samt vaccinationer i länets skolor.

Enligt preliminära siffror har ungefär en tredjedel av barnen mellan tolv och femton år vaccinerat sig i nuläget och vaccinationsarbetet i skolorna fortsätter de närmaste veckorna.

_________________________________

 

Vaccinerade med minst 1 dos respektive minst 2 doser i Västernorrland (i åldersgruppen 12 år och uppåt) till och med vecka 47.

  • Andel minst 1 dos: 85,3% Antal minst 1 dos: 183 889 
  • Andel minst 2 doser: 82,4% Antal minst 2 doser: 177 655 

Folkhälsomyndigheten uppdaterar statistiken varje vecka (på torsdagar). Mer detaljerad statistik finns på Folkhälsomyndigheten — Myndigheten för folkhälsofrågor (folkhalsomyndigheten.se)


Tillbaka till toppen