Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Självtester lämnas inte tillbaka för analys

2020-11-19 15:23

De senaste två veckorna har 799 självtester av covid-19 i stort sett kastats rakt i soporna. Det handlar dels om test som har hämtats ut men som sedan inte har lämnats tillbaka för analys, dels om test som bokats men aldrig hämtats från utlämningsstället. Det är ett stort problem eftersom det just nu finns en stor efterfrågan på självtest och de personer som kanske är i störst behov av ett test riskerar att bli utan.

- Det är viktigt att du bara bokar ett självtest om du är sjuk och det är jätteviktigt att du avbokar ditt test om du får förhinder eller tillfrisknar. Vi har en begränsad tillgång på självtester covid-19 så därför måste vi tillsammans hjälpas åt att se till att de räcker till så många som möjligt, säger Karin Sellgren projektledare provtagning Region Västernorrland.

497 av totalt 2751 utlämnade tester, det vill säga hela 18 procent, lämnades inte tillbaka för analys under vecka 45. För vecka 46 var det 302 av 3503 tester, det vill säga 9 procent, som inte lämnades tillbaka.

Detta gäller för egenprovtagning av covid-19

  • Boka självtest om du har haft ihållande symtom för covid-19 i 24 timmar.
  • Testet går inte att spara till ett senare tillfälle. Ett uthämtat test behöver lämnas åter inom 90 minuter efter att du har gjort självtestet och är därefter förbrukat. Det går alltså inte att hämta ut ett test i förebyggande syfte.
  • Du kan inte använda provsvaret från ett självtest som ett reseintyg. Region Västernorrland testar bara personer med symtom och om du är sjuk ska du stanna hemma. Du som är frisk och ska resa utomlands kan kontakta ett företag som erbjuder testning och reseintyg.

Reseintyg vid utlandsresa Folkhälsomyndigheten