Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Personal som arbetar i skyddsutrustning och porträtt av sjukhusdirektör Lena Carlsson

Sjukhusdirektören om det aktuella läget: ”Det är tufft”

2020-12-17 11:35

Med en vecka kvar till julafton är läget tufft på länets alla tre sjukhus. Totalt vårdas just nu nästan dubbelt så många covidpatienter i Region Västernorrland än under den första vågen i våras.

Ansträngt men stabilt

Samtliga sjukhus befinner sig nu på de högre nivåerna av de upptrappningsplaner som finns, läget beskrivs som ansträngt men stabilt.

- Mycket av det vi lärde oss under våren har varit värdefullt nu. Tyvärr har vi under de senaste dagarna fått en ökad smittspridning bland personalen på alla våra sjukhus. Vi provtar och smittspårar för att stoppa detta så snabbt som möjligt, säger sjukhusdirektör Lena Carlsson.

Mobiliserar

Bemanningen är väldigt ansträngd och mycket av den planerade vården har ställts in för att kunna mobilisera personal till vårdavdelningarna.

- Det är ansträngt av flera anledningar, dels är covidvården tungt belastad i och med att övrig akutsjukvård ser i stort sett normal ut, vilket är en skillnad jämfört med i våras. Det gör läget extra svårt.

Nationellt samarbete

Trots det ser situationen något bättre ut på intensivvårdsavdelningarna och Region Västernorrland har fortfarande möjlighet att hjälpa närliggande regioner med vård av enstaka patienter.

- Det finns ett nationellt samarbete för intensivvården som fungerar väldigt väl, berättar sjukhusdirektören.

Extra hjälp

Regionen gick tidigare i veckan upp i ett så kallat förstärkningsläge, som är beredskapsnivå två av tre.

- Det underlättar för specialistvården och betyder att vi kan få extra hjälp till att bemanna våra vårdavdelningar. Vi annonserar även efter både omvårdnads- och servicepersonal och är väldigt tacksamma för alla som nu kontaktar HR och vill göra en insats.

Skyddsutrustning

När det gäller övriga resurser och material ska det finnas så att det räcker.

- Det finns ingen brist på skyddsutrustning eller läkemedel i nuläget. Sammantaget är det tufft, men situationen går att hantera tack vare gott stöd från andra förvaltningar inom regionen, och inte minst till alla våra fantastiska medarbetare, säger Lena Carlsson.