Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Coronavirus i förstoring

Skärpta råd för dig i Västernorrland

2020-11-16 12:01

Från och med nu ska du undvika fysisk kontakt med andra än de du bor med. Det är ett av råden som nu gäller i Västernorrland fram till 13 december.

Smittspridningen av coronaviruset har de senaste veckorna kraftigt ökat takten i länet. Folkhälsomyndighetens generaldirektör har därför i samråd med bland annat regionens smittskyddsläkare och länsstyrelsen tagit beslut om att införa lokala allmänna råd också i Västernorrland.

- Beslutet är taget för att skydda dem som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19 och för att se till att vården framåt klarar belastningen, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Länsstyrelsen Västernorrland har i samband med detta fattat beslut om ett publiktak på 50 personer vid vissa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från och med 18 november. Det gäller exempelvis konserter och idrottsevenemang.

- Den snabba smittspridningen gör att vi anser det nödvändigt att vi, liksom många andra län, just nu tillåter maximalt 50 personer på publika arrangemang. Vi behöver använda oss av de verktyg vi har för att bromsa smittan och det här är ett sådant, säger landshövding Berit Högman.

- Råden är till för att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor Följ råden och påminn också varandra om att göra det. Det är tillsammans vi kan klara oss igenom den här pandemin och det är allas vårt ansvar att hålla smittspridningen nere, säger Hans Boman.

De lokala allmänna råden som nu gäller för alla som vistas i Västernorrland är:

  • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Du bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra med fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras

  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

  • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Du bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Rådet gäller även resor till regionen från andra regioner. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier, sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Måndagens beslut omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter, som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar, i Gävleborgs- och Västernorrlands län.

  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Mer information om Skärpta råd i Västernorrland - 1177 Vårdguiden