Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Äldre man har ett videosamtal med sin familj via sin smartphone.

Smittskyddsläkare: "Nya rekommendationer bör vänta i Västernorrland – smittspridningen för hög för större socialt umgänge"

2021-04-16 16:12

Region Västernorrland hade förra veckan den högsta smittspridningen i Sverige. Därför uppmanar smittskyddsläkaren Hans Boman invånarna att fortsätta hålla avstå från kontakter utanför sin familj och närmaste krets – trots att Folkhälsomyndigheten på fredagen kom med nya rekommendationer som tillåter fler sociala kontakter.

På fredagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya råd och rekommendationer för de som är vaccinerade.

De innebär att den som vaccinerats och låtit tre veckor passera kan träffa personer från flera hushåll även inomhus.

Men Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, vill helst att invånarna i länet ska vänta med att utvidga sitt sociala umgänge.

– Här vill vi uppmana att trots allt inte träffa personer utanför sin familj och närmaste krets. Det beror på den rådande smittspridningen, som förra veckan var högst i Sverige i den här regionen.

Han avråder från att börja kramas eller ha fysisk kontakt med fler än tidigare.

– Vi måste fortsätta skydda de som är i riskgrupp och bör nog vara mer försiktiga i Västernorrland än i många andra regioner, eftersom vi har det här smittläget här just nu, säger han.

Folkhälsomyndighetens beslut att lätta på rekommendationerna grundas på studier som visar vaccinens effekt angående risk för sjukdom, svår sjukdom och död. Slutsatsen är att personer har en väsentligt minskad risk för dessa allvarliga konsekvenser av covid-19 redan efter att de fått en dos vaccin och det passerat tre veckor.

Men även Folkhälsomyndigheten har flera förbehåll, som bland annat att fortsätta skydda personer i riskgruppgrupper genom att hålla avstånd. Folkhälsomyndigheten poängterar att det är viktigt att komma ihåg att inte skapa trängsel för andra.

En vaccinerad person som får symtom bör också stanna hemma och testa sig för covid-19. Likaså gäller rekommendationer om munskydd.

Dessutom betonas vikten av att fullfölja vaccinationen med den andra sprutan.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om de anpassade rekommendationera efter vaccination.