Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Två män dricker kaffe tillsammans.

Smittskyddsläkaren ”Även unga män kan smittas av covid-19”

2021-07-19 15:18

Viljan att vaccinera sig är hög i Västernorrland. Nära åtta av tio invånare har fått sin första spruta. Men det finns en grupp som avviker i statistiken - män i åldern 20 till 24 år.

Bland de äldre åldersgrupperna i Västernorrland är vaccinationstäckningen mycket hög. Över 90 procent av alla över 60 år har fått sin första dos. Åtta av tio i åldern 50 - 59 år har vaccinerat sig med minst en dos och i åldersgruppen 35 - 49 år har nästan sju av tio fått sin först dos.

Men sedan tidboken öppnade för yngre personer, mellan 18 och 35 år, har trycket på tiderna minskat.

– Det är bekymmersamt eftersom det är nu de har möjlighet att få vaccinationstid. I augusti blir det svårare, eftersom vaccinet som levereras då är avsett för dem som ska ha sin andra spruta, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Stor skillnad mellan könen

Det är särskilt bland unga män som många ännu inte har vaccinerat sig. Regionens preliminära statistik visar att 63 procent av kvinnorna i åldern 20-24 har fått sin första vaccindos, medan motsvarande siffra bland männen är endast 50 procent.

Den skillnaden är betydligt större än i andra åldersgrupper – även om kvinnor totalt sett har en högre vaccinationsgrad både i regionen och riket. Bland alla västernorrlänningar som vaccinerat sig är kvinnorna fem procentenheter fler än männen, medan skillnaden uppgår till 12 procentenheter i den yngre gruppen.

– Vi måste komma ihåg att även unga män kan smittas av covid-19. Att så många som möjligt blir vaccinerade är avgörande för att utbildningar, arbeten och andra aktiviteter ska kunna återgå till det normala i höst, säger Hans Boman.

Hans Boman vill uppmana föräldrar att peppa och påminna sina vuxna barn att boka vaccinationstid.  

– Vi måste hjälpas åt för att smittspridningen ska fortsätta minska, säger han.