Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Närbild av ett coronavirus samt ett porträtt av samordnare Birgitta Löfvenius Grelz

Smittspårar alla dagar i veckan: ”Grymt imponerad av insatsen alla gör”

2021-05-31 11:04

För att bromsa smittspridningen, upptäcka covidsmitta och vidta förebyggande åtgärder så snabbt som möjligt har Region Västernorrland i dag 15 smittspårare. Under tredje vågen har de arbetat både kvällar och helger - inklusive röda dagar, för att begränsa smittspridningen i länet.

Spindeln i nätet är samordnaren Birgitta ”Biggan” Löfvenius Grelz. Hon har tidigare arbetat över 20 år på ambulansen i Medelpad, men sedan november i fjol jobbar hon på Smittspårningsenheten.

- Smittspårare har en jätteviktig funktion under en pandemi och jag är grymt imponerad över insatsen alla gör, säger Biggan Löfvenius Grelz.

Kartläggning

Varje person med konstaterad covid -19 blir indexperson, eller indexfall i en ny smittspårning. Smittspårning i kombination med omfattande testning och skyddsföreskrifter är effektivt för att bromsa spridning av covid-19.

- Vårt arbete handlar om att bryta smittkedjor, identifiera riskmiljöer samt informera vilka förhållningsregler som gäller till samtliga indexfall och deras hushållskontakter. Dessutom hjälper vi till att identifiera vilka övriga nära kontakter som kan ha utsatts för smitta och ser till att de också får den information de behöver, förklarar Biggan Löfvenius Grelz.

Skillnad på hushållskontakt och nära kontakt

Hushållskontakt är någon man bor med och de ska stanna hemma i minst sju dagar räknat från provtagningsdatum för den som bekräftats smittad.

- Det gäller alla i hushållet, även barn i alla åldrar samt att alla från sex års ålder uppmanas att testa sig, även om man är symtomfri. Dessutom ska man vara observant på symtom under ytterligare 7 dagar och då träffa så få personer som möjligt.

En nära kontakt är någon man träffat inom två meter och under längre tid än 15 minuter under en 24 timmars period, detta gäller för kontakter både inne och ute.

- Om du sitter hos frisören eller tar en fika med en kompis så är det en nära kontakt. Träffar du en person på din arbetsplats flera kortare stunder men tillsammans i mer än 15 minuter, då är det också en nära kontakt.

Nära kontakter från högstadieålder och uppåt uppmanas också att testa sig, samt vid minsta symtom isolera sig.

Samarbete med smittskydd

Smittspårningsenheten ligger under Verksamheten för Kvalitet och patientsäkerhet och byggdes upp i fjol. Smittskyddsenheten, där bland annat smittskyddsläkare Hans Boman ingår, ger ofta värdefull rådgivning till smittspårarna. Intern kommunikation och samordning är viktig för att tidigt upptäcka utbrott av covid-19 och begränsa smittspridningen, även mellan regionerna pågår ett samarbete.

- Jobbet är väldigt spännande och intressant, vi lär oss hela tiden nya saker under resans gång. Min uppmaning till alla är att vaccinera sig när det blir din tur och fortsätt följa gällande rekommendationer så att vi får stopp på pandemin!

Smittspårning av covid-19 innebär:

  • Covid-19 är klassificerad som en allmänfarlig sjukdom och är därmed smittspårningspliktig.
  • Identifiera vilka som kan ha utsatts för smitta av indexfallet, från det att den personen blev smittsam. Dessa personer räknas som nära kontakter eller hushållskontakter.
  • Informera nära kontakter och hushållkontakter om provtagning, samt vikten av att undvika fysiska kontakter under inkubationstiden, och att vara uppmärksamma på tidiga symtom.
  • Informera hushållskontakter och nära kontakter med symtom om att de ska stanna hemma och isolera sig samt kontakta hälso- och sjukvård för provtagning
  • Den som fått ett negativt provsvar tidigt under inkubationstiden kan ändå insjukna i covid-19, varför punkterna ovan alltid gäller.

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177.se

Länk: Vägledning för smittspårning FHM

Länk: 1177.se Vårdguiden - smittspårning i Västernorrland