Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Smittspridningen: Stora variationer i länet

2021-05-12 17:20

Smittspridningen av covid-19 i Västernorrland ligger kvar på en mycket hög nivå och under förra veckan bekräftades ytterligare 1 062 nya fall. Vi har passerat toppen på den tredje vågen och ser en nedåtgående trend totalt i länet – men skillnaderna är stora mellan kommunerna.

- Det ser lovande ut men faran är inte över ännu, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Läget i länet

Smittspridningen minskade med 15 procent i Västernorrland jämfört med vecka 17. I Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner har antalet positiva fall återigen nästan halverats jämfört med föregående vecka. I Härnösand och Kramfors kommuner går smittspridningen däremot åt andra hållet, och har ökat med 23 respektive 22 procent.

Sundsvall har flest fall i absoluta tal men den uppåtgående kurvan från förra veckan har brutits och till och med gått ner lite. Antalet smittade minskar också i Timrå och Ånge.

- Det är oroande att smittspridningen i Härnösand och Kramfors inte tappar fart utan tvärtom ökat mycket de senaste veckorna, säger Hans Boman.

Smittspridningen ligger fortfarande på en mycket hög nivå i länet och belastningen på sjukhusen är fortsatt hög. Under vecka 18 analyserades 8 573 prover varav strax över 12 procent eller 1 062 var positiva. Under vecka 17 var 13,5 procent av de provtagna positiva. 64 personer vårdas just nu för covid-19 på våra sjukhus, varav 14 på IVA.

- Belastningen på sjukvården släpar efter smittspridningen i samhället med ett par veckor, så den kommer sannolikt att minska under den närmaste tiden, men minskningen kommer att ske långsamt, säger Hans Boman.

Totalt har 25 604 fall av covid-19 hittills bekräftats i Västernorrland och 461 personer har avlidit.

Rekommendationerna gäller alla

De skärpta regionala rekommendationerna som utfärdades i länet den 30 april gäller fram till 23 maj.

Samtliga rekommendationer, såväl Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer och de utökade och skärpta regionala rekommendationerna gäller alla, också vaccinerade och personer som haft covid-19.

- Vi går in i sommaren med varmt väder och vanligtvis passar många på att träffas och umgås. Vi måste då tänka på att fortsätta hålla avstånd och även följa övriga rekommendationer, säger Hans Boman.

Antal positiva fall per kommun vecka 18 (föregående vecka inom parentes)

Sundsvall 479 (483)

Örnsköldsvik 216 (393)

Kramfors 131 (107)

Härnösand 102 (83)

Timrå 70  (86)

Sollefteå 39 (75)

Ånge 10 (13)