En ambulans

Sollefteås akutkirurgiska patienter till Örnsköldsvik

2022-02-18 11:12

Från och med vecka åtta kommer patienter från Sollefteå och Kramfors kommun med behov av kirurgisk akutvård att hänvisas till sjukhuset i Örnsköldsvik. Tidigare har alla vårdats på sjukhuset i Sundsvall.

För invånarna i Sollefteå och Kramfors innebär det ingen skillnad för hur man söker vård. Precis som tidigare är det i första hand till sin hälsocentral man ska vända sig till om inte läget är akut. Är det akut söker man direkt till akutmottagningen i Sollefteå alternativt ringer 112 för ambulans.

Bedömningen kring om en patient ska vårdas och i så fall var, sker utifrån medicinska bedömningar på hälsocentralen, på akutmottagningen eller av ambulanspersonal i kontakt med ansvarig kirurg i Örnsköldsvik.

Idag skickas 1-2 patienter om dagen till sjukhuset i Sundsvall, men som nu fortsättningsvis får åka till Örnsköldsvik.

-  Genom den här åtgärden använder vi våra befintliga kirurgiska resurser på bästa sätt. Vi avlastar sjukhuset i Sundsvall och omfördelar till Örnsköldsvik där vi har kompetens och resurser, säger Åsa Mattsson Rumm, verksamhetschef för kirurgi, urologi och öron näsa hals.

Det här är ett exempel där regionen använder de tre sjukhusens resurser som gemensamma och fördelar dem på ett sätt som gynnar helheten.


Tillbaka till toppen