Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
 dagens moderna ambulanser är att betrakta som rullande akutmottagningar. Detta är det senaste tillskottet och finns i Sundsvall. Framför den ligger två ambulanssjuksköterskor omgiven av den utrustning som finns i alla nyare ambulanser

Sommarhälsning från vår nyaste ambulans

2021-07-21 08:37

För att nå och serva alla länets invånare finns det 22 ambulanser utspridda på 11 stationer i Region Västernorrland. Det senaste tillskottet är en specialanpassad amerikansk skönhet på fem ton.

Dagens moderna ambulanser är närmast att räkna som rullande akutmottagningar. Tidigare var det fort ut till patienten och fort in till sjukhus som gällde. Idag innehåller bilarna en stor mängd avancerad medicinsk utrustning för att personalen snabbt ska kunna behandla och stabilisera de drabbade direkt på platsen. Bland annat:

  • Olika akutväskor, bland annat för barn, förlossning och infusion
  • Andningsvårdsväska
  • Mekanisk hjärtkompressor
  • Multifunktionell apparat med inbyggd hjärtstartare för övervakning av syresättning, puls, blodtryck och EKG
  • Syrgas
  • Vanlig bår, scoopbår och trappstol
  • Vacuumkudde

Upp till fyra patienter

De vanliga bilarna, med plats för en patient, rullar omkring 8 – 12 000 mil per år. Men regionen har även två större modeller som används för upp till fyra patienter samtidigt, två liggande och två sittande. Dessa används under längre transporter, till exempel för flytt av patienter till Umeå universitetssjukhus eller till Uppsala, dessa körs omkring 12 ­- 13 000 mil per år.

När ambulanserna passerat 50 000 mil byts de ut, men då kan ofta det specialbyggda vårdutrymmet behållas och efter justeringar placeras på nästa trotjänare.

Sommarhälsning

Josefine Erlandsson och David Stoll är ambulanssjuksköterskor på stationen i Sundsvall. De skickar en sommarhälsning till alla invånare med en påminnelse att njuta av sommaren, men med förhoppning att slippa onödiga olyckor för att ta hand om just dig.

- Tänk på att köra försiktigt och bada med förstånd. Kom ihåg att ta blicken från mobilen eller surfplattan och istället följa med på vad som händer runt omkring dig, säger David Stoll.

- Ja precis, och vi har fortfarande en pågående pandemi så fortsätt att följa rekommendationerna och vaccinera dig när det är din tur, säger Josefine Erlandsson.