Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Karin Söderberg, stabschef i lokal särskild sjukvårdsledning, LSSL Örnsköldsvik
Karin Söderberg, stabschef i lokal särskild sjukvårdsledning, LSSL Örnsköldsvik

Sommarhälsning från sjukhuset i Örnsköldsvik: "Faran är inte över"

2020-06-20 10:00

Enligt en prognos från Linköpings universitet har Västernorrland troligen just passerat toppen av pandemin och vi ser en minskning av covid-19-patienter som vårdas på regionens sjukhus. Men, det är en situation som snabbt kan ändras om vi slutar följa de rekommendationer som gäller, säger Karin Söderberg stabschef i den lokala särskilda sjukvårdsledningen i Örnsköldsvik.

- Vi är inne i en avgörande period för hur sommaren blir, därför är det mycket viktigt att vi fortsätter tvätta våra händer noga och håller avstånd till de vi möter. Då kan det bli en bra och smittfri sommar för alla.

Fler provtas

Örnsköldsvik har varit relativt förskonade när det gäller covid-19 patienter, men på senare tid har man sett en ökning av bekräftat smittade. Det beror bland annat på att många fler provtas nu.

- Att det är en ökning av antalet smittade är inte detsamma som att fler blir inlagda på sjukhuset. Där har antalet patienter hållit sig på en stabil nivå, säger Karin Söderberg.

Hur har våren varit?

- Väldigt intensivt! Vi var beredda på ett riktigt kaos, men alla enheter har ställt upp med ett fantastiskt engagemang. Alla insåg att vi måste bidra tillsammans för att kunna lösa den här utmaningen och det har man gjort, jag tycker att allt har fungerat suveränt bra. Vid sjukhuset i Örnsköldsvik har vi under våren haft beredskap för tolv platser på transitavdelningen, fem platser på covidavdelningen samt två covid-IVA-platser. Antalet inneliggande patienter har varierat mellan en och sju och det är lägre än det vi befarade. Nu i sommar har vi en kombinerad transit- och covidavdelning med 6 vårdplatser. 

Vad tänker du om sommaren?

- Under sommaren dras det totala antalet vårdplatser ned för att personal ska få sin semester. Jag är jätteglad att alla kan få det i år, men det är ytterligare en utmaning eftersom vården av covid-19-patienterna kräver mer resurser för att undvika smittspridning. Jag hoppas därför att alla verkligen förstår vikten av att fortsätta följa rekommendationerna, då klarar vi detta även under semesterperioden. Håll i och håll ut – faran är inte över, säger Karin Söderberg.