Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Agneta Nordlander, stabschef i lokal särskild sjukvårdsledning, LSSL Sollefteå
Agneta Nordlander, stabschef i lokal särskild sjukvårdsledning, LSSL Sollefteå

Sommarhälsning från sjukhuset i Sollefteå: "Står mer enade"

2020-06-19 10:00

Stabschef Agneta Nordlander summerar läget efter en vår med covid-19 som inneburit en helt ny och krävande situation för lokal särskild sjukvårdsledning, LSSL, och resten av personalen på sjukhuset i Sollefteå.

- Krisledningsgruppen har blivit mer sammansvetsad ju längre tiden gått. Det har varit extremt intensivt, men också väldigt spännande, säger Agneta Nordlander.

Finns inget facit

På grund av att covid-19 är en ny sjukdom finns det inget direkt facit, utan arbetet har från dag ett präglats av att tänka om – tänka nytt. 

- Vi har hela tiden fått nya direktiv och information om skyddsutrustning, provtagning, riktlinjer och behövt anpassa oss efter det. Även om jag har jobbat länge inom vården i Region Västernorrland har jag aldrig tidigare upplevt något likande, det är det ingen som har.

Ett mer stabilt läge

I Sollefteå har man planerat och befarat det värsta scenariot, men samtidigt förhållit sig till rådande läge. Nyligen gick krisledningen från förstärkningsläge, som är en högre beredskap, ned i stabsläge.

- Vi bedömer att det är mer stabilt nu och ser inte längre en stor risk att hamna i ett maxat krisläge. Men det förutsätter att alla fortsätter att respektera de rekommendationer som finns och fortsätter att hålla avstånd och tvätta sina händer, bland annat.

Hur har våren varit?

- Vi har lärt oss massor, både om den här formen av krisledning och en helt ny sjukdom. När vi gör ett tufft arbete gemensamt kommer vi varandra närmare och står mer enade. Tillsammans kan vi faktiskt lösa det mesta.

Vad har varit svårast?

- Bemanningen. Vi är inte överbemannade i vardagen, då blir en sådan här extraordinär situation verkligen krävande att lösa för alla.

Vad är dina tankar om sommaren?

- Det är otroligt viktigt att all personal som har haft en stentuff tid nu i vår får en riktigt bra semester och kan ladda sina batterier. Coronapandemin är inte över, det kommer en höst när vi ska fortsätta orka med detta viktiga arbete.