Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Per Eriksson, stabschef i lokal särskild sjukhusledning, LSSL, i Sundsvall
Per Eriksson, stabschef i lokal särskild sjukhusledning, LSSL, i Sundsvall

Sommarhälsning från Sundsvalls sjukhus: "Vi har kämpat tillsammans"

2020-06-21 10:00

Efter en intensiv vår med hög beredskap och många snabba förändringar för personalen på sjukhuset i Sundsvall summerar Per Eriksson, stabschef i den lokala särskilda sjukvårdsledningen LSSL, det aktuella läget

- Det är oroande att folk inte längre verkar ta covid-19 på allvar utan börjar samlas i stora folksamlingar. Detta är långt ifrån över! Vi kan fort få en andra våg av smittade om alla inte tar ansvar och fortsätter hålla distans och följa hygienrutinerna.

Som ett lotteri

Enligt prognoser från Linköpings universitet har Västernorrland troligen just passerat toppen av pandemin och man ser en nedgång av patienter med covid-19 som vårdas på regionens sjukhus. Men det intensivvårdsläkare Per Eriksson och hans kollegor upplever är att de fortfarande får in relativt många covidpatienter, där även unga människor är otroligt sjuka i sviterna av covid-19.

- Det är som ett lotteri där man inte vet på förhand vilka som drabbas extra hårt av detta virus. Det vi kan se är att de som blir riktigt sjuka blir dåliga väldigt fort när deras lungor väl angripits. Jag har aldrig upplevt någon liknande sjukdom under mina 30 år som läkare.

Hur har våren varit?

- Vi har haft en väldigt hög beredskap under hela våren och där har vår personal varit helt fantastiska i att ställa om och ställa upp för varandra. I början fick vi in fruktansvärda prognoser över möjligt antal smittade och rustade för det. Det positiva är att medarbetare på sjukhuset har blivit mer sammansvetsade, vi har jobbat över gränserna och kämpat tillsammans mot samma sak.

Vad har varit svårast?

- Ifrån början var det mesta med denna sjukdom helt nytt. Vi har lärt oss under pandemin och räddar många fler idag, men vi fortsätter lära oss om sjukdomsbilden hela tiden. Covid-19 är en sjukdom som vi kommer att leva med under en lång tid framåt, vilket innebär att den måste skötas på samma sätt som den vanliga sjukvården. Vi vet inte när i framtiden vi får ett godkänt vaccin.

Vad tänker du om sommaren?

- Under sommaren kommer en period med mindre bemanning, då även vårdpersonalen behöver få en välbehövlig semester. Nu ser prognoserna bättre ut men det är jätteviktigt att det inte kommer en ny stor våg av svårt sjuka covidpatienter. Risken är att folk blir ”covidtrötta” och börjar leva som vanligt. Då kan vi fort hamna i ett kritiskt läge igen. Det är ett väldigt skrämmande scenario som jag hoppas att vi slipper uppleva.