Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Tre i topp i vaccinering av ungdomar

2021-08-19 16:54

Västernorrland ligger i topp tre i Sverige vad gäller vaccinering av 16- och 17-åringar. Men invånare under 35 sackar efter i bokningen av vaccination mot covid-19.

De senaste officiella siffrorna från Folkhälsomyndigheten, som är en sammanställning från förra veckan, visar att Region Västernorrland ligger strax över riksgenomsnittet vad gäller fullvaccinerade som är 18 år och äldre. Drygt sex av tio invånare har fått två doser vaccin mot covid-19.

Bland dem som fått minst en dos ligger vi betydligt högre än riket med 85 procent, i förhållande till 80 procent.

Topp tre för ungdomsvaccinationer

Dessutom har 54 procent av alla 16-17-åringar i länet hunnit bli vaccinerade, vilket inte omfattas av statistiken från Folkhälsomyndigheten. Den siffran innebär är Västernorrland hör till de tre regioner i Sverige som vaccinerat störst andel av åldersgruppen.

- Det är bra att så många ungdomar under 18 har passat på att vaccinera sig inför skolstarten. Men vaccinationstäckningen upp till 35 år är lägre än jag skulle önska, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Region Västernorrland.

Brådskar att boka

Covid-19 ökar nu för femte veckan i rad i Västernorrland, även om det handlar om låga nivåer. Och spridningen sker främst i de grupper där vaccinationstäckningen är lägst.

- Du som är under 35 bör ta ditt ansvar och vaccinera dig nu. Det är bara den här veckan och nästa vecka som vi erbjuder tider för dos 1 våra vaccinationslokaler. Sedan blir det besvärligare, säger Karin Sellgren.