Elice Hedman, läkarstudent, tittar på röntgenbilder.

Steg ett taget mot mer avancerad strokebehandling

2021-12-15 08:12

Trombektomi, att med kateterteknik gå in i hjärnans blodkärl för att ta bort en blodpropp som orsakar stroke, görs idag enbart på landets universitetssjukhus. Behandlingen är effektiv för att rädda liv och minska skador på hjärnan och nu är arbetet igång för att kunna ge patienter trombektomi även i Västernorrland.

Det är måndag eftermiddag på sjukhuset i Sundsvall. En grupp läkare och läkarstudenter samlas för att koppla upp sig i ett distansmöte för att ha trombektomi-rond med strokeinvolverade läkare på NUS, Norrlands universitetssjukhus, i Umeå. Det gör de en gång i veckan sedan i november för att gå igenom aktuella patientfall, bygga kunskap och skapa nätverk. Målet är att kunna utföra trombektomi även i Sundsvall, berättar Fredrik Björck, sektionsöverläkare stroke.

- Tidigare har den här behandlingsformen varit helt vikt för universitetssjukhusen, vilket ger för dålig tillgänglighet för patienter i glesbygd. Nu tar vi äntligen steg mot att patienterna kan få den här vården på fler ställen, vilket känns mycket bra. Tillsammans med NUS bygger vi kompetens här så att alla patienter inte ska behöva åka akut till Umeå, säger Fredrik Björck.

ST-läkare Pelle Hedenskog uppskattar att kunna delta i trombektomi-ronderna.

- Det är värdefullt att vi kan vara med i samtalen och resonera kring patienter istället för att i efterhand få veta vad som gjordes. Vi är med i processen och kan ställa frågor direkt, säger Pelle Hedenskog.

Jacob Gunnarsson, AT-läkare, Indra Haugen, överläkare stroke, Fredrik Björck, sektionsöverläkare, Ville Sjögren, överläkare stroke, Elice Hedman, läkarstudent, Pelle Hendenskog, ST-läkare stroke och Bawan Amen, läkarstudent.

Räddar liv

Fredrik Björck berättar att forskning visat att nyttan med behandlingen är stor och den kan vara helt livsavgörande. Trombektomi kan begränsa hjärnskadan så att patientens livskvalitet efter en stroke blir bättre. Effekten är dock helt beroende av tid. Ju snabbare patienten får behandling desto bättre resultat, vilket gör att förutsättningarna för många norrländska patienter inte är särskilt bra när det är långt till NUS.  

- Det här är en behandling som kan vara avgörande för liv och död. Det är positivt att vi snart kan vara igång, säger Indra Haugen, överläkare stroke.

Samarbete med NUS

- Det kräver så klart rätt kompetens att utföra trombektomi. Vi har annonserat efter en neurointerventionist, men hittills inte kunnat anställa någon. Nu tar vi istället hjälp av Umeå och en av deras neurointerventionister kommer ner senare i vinter för att arbeta här. Då ska vi tillsammans se över de sista detaljerna i vad vi behöver för att starta upp verksamhet i Sundsvall, berättar Fredrik Björck.

Den långsiktiga planen är att interventionella kardiologer ska få kompetens att genomföra behandlingen, och den ska göras på PCI-lab på sjukhuset i Sundsvall. Där utförs idag behandlingar för hjärtats kranskärl.

- Genom trombektomi-ronderna vi nu deltar i bygger vi kompetens och arbetar ihop oss med Umeås neurointerventionister och strokeläkare. Gemensamt tar vi steg mot en bättre och mer jämlik vård för invånarna i Norrland, säger Fredrik Björck.

Förhoppningen är att de första behandlingarna i Sundsvall sker under 2022 i samarbete med NUS.

- Vi är bra på strokevård och har goda resultat. Trombektomi är den behandling som har saknats i vad vi kan göra, avslutar Ville Sjögren, överläkare stroke. 


Tillbaka till toppen