En påfyllnadsdos med vaccin mot covid-19, Hans Boman smittskyddsläkare i Region Västernorrland

Stor samhällsspridning av covid-19 – toppen inte nådd

2022-01-17 14:14

Under förra veckan översteg antalet positiva covidsvar alla tidigare rekord. Preliminärt testades över 3 600 prov positivt för covid-19, vilket är mer än dubbelt så många jämfört med veckan innan.

- Aldrig tidigare under pandemin har smittspridningen varit större och ännu är toppen inte nådd. Enligt Folkhälsomyndighetens prognoser ska smittspridningen fortsätta öka även kommande veckor, säger Hans Boman smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Mer än fördubbling

Preliminärt testades cirka 3 600 prover positivt för covid-19 under förra veckan, vilket motsvarar omkring 30 procent av närmare 12 000 analyserade prov. Det är en ökning från omkring 20 procent positiva svar vecka 1. Flest positiva svar i förhållande till folkmängden lämnades in i Sundsvall, Timrå och Härnösand.

- Vi har nu en extremt stor samhällsspridning av covid-19 i hela Västernorrland, med den stora belastning det innebär både för hälso- och sjukvården och samhället i stort. Det är därför viktigt att alla tar ansvar och gör sitt för att hindra smittspridningen, samt tar sin påfyllnadsdos av vaccinet när tiden är inne för det.

Störst smittspridning i åldern 10 – 60 år

Det är omikron-varianten som nu i huvudsak dominerar smittspridningen. Under söndagen vårdades 30 personer med covid-19 på länets sjukhus, varav en på IVA. Det är betydligt högre risk att bli allvarligt sjuk av covid-19 för den som är ovaccinerad.

- I vår statistik kan vi se att det är en större smittspridning i åldersgruppen under 60 år, vilket indikerar att de äldre som tagit sin tredje vaccindos mot covid-19 smittas i mindre utsträckning än de som ännu inte tagit påfyllnadsdosen, säger Hans Boman.

Håll avstånd

Det råder fortsatt ganska god provtagningskapacitet, men på grund av extremt hög belastning är det under vissa dagar fullbokat på flera ställen. Det ska dock finnas lediga tider att boka under senare delen av veckan.

- För att begränsa smittspridningen behöver vi hålla avstånd till varandra och undvika trängsel. Får du förkylningssymtom ska du stanna hemma och provta dig så snart som möjligt, men det gör inget om du behöver vänta ett par dagar bara du följer rekommendationerna och håller dig isolerad under tiden, säger Hans Boman.

Här provtar du dig: Egenprovtagning för covid-19 Västernorrland - 1177 Vårdguiden

Fler råd om covid-19 finner du här: Om covid-19 – coronavirus - 1177 Vårdguiden

 


Tillbaka till toppen