Stor samhällsspridning av covid-19

2022-01-10 15:32

För tredje veckan på rad märktes nästan en fördubbling av antal covidsmittade jämfört med veckan innan. Preliminära siffror visar att omkring 1500 av cirka 7 000 test påvisade smitta under årets första vecka.

- Vi har nu stor samhällsspridning av covid-19 i hela Västernorrland, med den belastning det innebär. Det är därför extra viktigt att alla tar ansvar och följer allmänna råd och rekommendationer, samt tar sin påfyllnadsdos när tiden är inne för det, säger Hans Boman smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Nära en fördubbling

Enligt Folkhälsomyndighetens tidigare prognoser förväntades en topp av smittspridning komma i mitten av januari, men den toppen tror Hans Boman nu kan dröja till slutet av månaden.

- Vi vet att omikron, som är en mer smittsam variant nu sprids i Västernorrland. Enligt nya danska studier verkar omikron vara en mildare variant än tidigare mutationer, men det är fortfarande betydligt högre risk att bli allvarligt sjuk av covid-19 för den som är ovaccinerad, säger Hans Boman.

Preliminärt testades 1518 personer positivt med covid-19 under förra veckan, vilket motsvarar omkring 22 procent av runt 7 070 prov. Detta kan jämföras med drygt 850 positiva svar vecka 52 och då låg andelen positiva provsvar på 12 procent.

Under söndagen vårdades 18 personer med covid-19 på våra sjukhus, varav en på IVA.

Provtagningskapaciteten är hög

Det råder fortsatt god provtagningskapacitet, men på grund av extremt hög belastning är det under måndagen och tisdag fullbokat på flera ställen. Det ska dock finnas många lediga tider att boka under resten av veckan. Provtagningsförmågan kommer att höjas ytterligare när de nya provtagningslådorna tas i bruk under vecka 3.

- Det gör inte så mycket om du behöver vänta ett par dagar med provtagningen, bara du följer rekommendationerna under tiden, säger Hans Boman.

Egenprovtagning för covid-19 Västernorrland - 1177 Vårdguiden

  • Håll avstånd och undvik miljöer med trängsel
  • Tvätta händerna ofta
  • Alla med symtom som kan bero på covid-19 behöver stanna hemma och provta sig
  • Arbeta hemifrån i den mån arbetet tillåter

Fler råd om covid-19 finner du här: Om covid-19 – coronavirus - 1177 Vårdguiden

 


Tillbaka till toppen