Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Svagt ökande smittspridning och risk för spridning av den brittiska mutanten

2021-02-11 11:53

Smittspridningen i Västernorrland går svagt uppåt. 555 personer testade positivt för covid-19 under förra veckan mot omkring 500 veckorna dessförinnan.

Den utplaning av smittspridningen vi har sett de senaste veckorna kan vara på väg att bytas ut mot en ny ökning. Antalet personer som testade positivt var drygt 50 personer fler än föregående veckor.

Antalet provtagningar går också uppåt. Under vecka fem analyserades 4 481 prover mot 4 265 veckan innan. Det kan bero på att flera olika luftvägsvirus är i farten just nu.

- Ökningen under vecka fem är liten men utvecklingen framöver är osäker, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Karantän för resenärer

Den brittiska mutanten av covid-19 sprider sig i Sverige och två fall har hittills hittats i Västernorrland. Utöver att resenärer från utlandet testats har slumpvis utvalda prover skickats från regionens laboratorium till Folkhälsomyndigheten för typning utan att det hittats några ytterligare fall.

- Två fall har hittats i Västernorrland, båda två resenärer från utlandet. Det finns givetvis en betydande risk för spridning av mutanten även här. Det är viktigt att resenärer från utlandet testar sig och stannar hemma i sju dagar efter ankomsten till Sverige, säger Hans Boman.

En screening av en stor del av de prover som görs via egenprovtagning, och som analyseras av ABC labs i Stockholm, kommer att införas i dagarna.

Minskande belastning på sjukhusen

Vi ser en fortsatt svag minskning av antalet vårdade på våra sjukhus. Just nu sjukhusvårdas 46 personer jämfört med 58 förra veckan och 62 veckan dessförinnan. 7 personer har behov av intensivvård.

12 400 vaccindoser givna

Vaccinationerna fortskrider i den takt vi får in nytt vaccin och till och med fredag vecka fem har 12 400 vaccindoser använts i Västernorrland.

Håll tillbaka smittspridningen

För att hålla nere smittspridningen är det fortsatt viktigt att följa de allmänna rekommendationerna om att undvika trängsel, vara noga med handhygienen, stanna hemma och provta sig vid symtom.

På webbplatsen 1177 Vårdguiden hittar du mer information om hur du lämnar prov.