Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Covidpatient får vård inne på intensivvårdsavdelning av flera läkare och sköterskor i skyddskläder

Svårt läge på regionens sjukhus – tvingas dra ner på annan viktig vård

2021-04-15 15:44

Effekten av att Västernorrland under flera veckor slagit dystra rekord i antal smittade per vecka syns nu på regionens sjukhus. Där har antalet svårt sjuka covidpatienter rusat i höjden den senaste tiden.

Stor påverkan

- Vi ber om din hjälp. Viruset sprider sig via människor, det löper inte runt och sprider sig på egen hand. Därför är det superviktigt att västernorrlänningarna nu följer rekommendationerna, det finns inga genvägar för att stoppa den negativa utvecklingen, säger Petra Lindstedt, områdesdirektör länssjukvårdsområde somatik.

Den allvarliga situationen på regionens sjukhus innebär nu stor påverkan på övrig verksamhet med bland annat inställda operationer.

- Det är ett väldigt ansträngt läge just nu. Det höga trycket medför både vårdplatsbrist och en svår bemanningssituation. Nu tvingas vi dra ner på annan viktig vård för att kunna ta hand om de mest akut sjuka. Det är inte någon hållbar situation på sikt, förklarar Petra Lindstedt.

Tvingas prioritera

I Västernorrland får idag 65 personer sjukhusvård för covid-19. De flesta av dessa patienter finns på sjukhuset i Örnsköldsvik, men antalet svårt sjuka stiger även i Sollefteå och Sundsvall.

- Vi har den bemanning vi har och när trycket på sjukvården ökar dramatiskt behöver vi göra prioriteringar och fördela resurserna dit de gör störst nytta. Det kan även betyda att vi behöver flytta patienter mellan våra sjukhus, säger Petra Lindstedt.

Ansträngt läge

I Sollefteå har ökningen av covidpatienter gjort att sjukhuset tvingats gå upp till steg 3 av 4 i sin upptrappningsplan. I Sundsvall är läget också väldigt ansträngt och under måndagen kommer det att tas beslut om covidavdelningen åter behöver öppnas.

- Ansvaret att få ner smittspridningen ligger hos oss alla. Om vi invånare sköter oss och gör det vi ska så kommer sjukvården att fixa detta. Tillsammans kan vi hjälpas åt att få ner smittspridningen, det är det absolut viktigaste du och jag kan göra nu, säger Petra Lindstedt.

Så minskar vi tillsammans smittspridningen:

  • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Begränsa dina kontakter med andra.
  • Håll avstånd till andra människor.
  • Arbeta hemifrån om möjligt. Håll avstånd på arbetsplatsen.
  • Idrotta smittsäkert.
  • Avstå onödiga resor och res smittsäkert om du måste.
  • Använd munskydd i kollektivtrafik och offentliga inomhusmiljöer.
  • Provta dig vid symtom
  • Vaccinera dig när du blir erbjuden