Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Finsk flagga fladdrande i vinden mot blå himmel
Finska flaggan

Telefonsupport för vaccinationsfrågor på finska

2021-03-09 13:52

För att ge länets invånare bättre stöd finns nu snart en telefonsupport för vaccinationsfrågor. Från och med torsdag den 11 mars kommer du även kunna få hjälp på finska under vardagar klockan 08.00-18.00.

Telefonsupporten nås via nummer: 0611-804 00. Du som ringer in kommer få ett knappval där du kan välja att tala med någon på finska. Hit kan allmänheten ställa frågor kring vaccinationsarbetet i Västernorrland. Här besvaras inte medicinska frågor utan då får du vända dig till din hälso- eller vårdcentral.

- Det är en utmaning att nå ut med aktuell information på andra språk när det kommer så mycket ny information konstant som då ska översättas och sedan spridas för att sedan snabbt bli inaktuell. Så en telefonlösning är jättesmidig. Särskilt för de äldre som inte kan navigera lika lätt på 1177.se, säger Antonia Bergström samordnare för nationella minoriteter.

Region Västernorrland är finskt förvaltningsområde

Finska är ett av Sveriges nationella minoritetsspråk och Region Västernorrland är finskt förvaltningsområde. Utöver det är Region Västernorrland även samiskt förvaltningsområde. Att vara förvaltningsområde betyder att regionen har särskilda skyldigheter utöver det grundskydd som finns i minoritetslagen.
Behovet av information kring vaccinationen har varit särskilt tydligt från de finsktalande västernorrlänningarna. Av den anledningen har regionen prioriterat att hitta en lösning för att kunna möta det behovet.

- Jag är jätteglad att vi fått till denna lösning. Den senaste tiden har flertalet äldre finsktalande personer kontaktat mig och varit både oroliga och förtvivlade. Pandemin skapar såklart en oro för många men det känns bra att vi åtminstone kan minska oron av att inte kunna få svar på sina funderingar på ett sätt som känns tryggt, säger Antonia Bergström.

Informationen kring telefonsupporten på finska kommer att publiceras i regionens olika kanaler och skickas till länets finska föreningar. Förhoppningen är att på så sätt kunna nå alla som har behov av tjänsten.

Suomenkielinen puhelintuki rokotuskysymyksissä

Tukeakseen läänin asukkaita entistä paremmin on Region Västernorrland avannut puhelintuen rokotuskysymyksissä. Jos tarvitset apua rokotukseen koskevissa asioissa voit saada suomenkielistä apua arkipäivisin kello 08:00-18:00. Kun soitat, voit valita näppäimellä että haluat puhua jonkun suomenkielisen kanssa.

Puhelintukea saa numerosta: 0611-804 00. Tämä tuki on tarkoitettu vain rokotusta koskeviin asioihin Västernorrlandissa. Palvelu ei vastaa lääketieteellisiin kysymyksiin, vaan tällöin sinun tulee kääntyä terveyskeskuksen puoleen.