Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Telefonsupport startar för att svara på vaccinationsfrågor

2021-02-10 15:30

För att ge länets invånare bättre stöd startar Region Västernorrland en telefonsupport för vaccinationsfrågor. Där kan allmänheten ställa frågor kring vaccinationsarbetet i Västernorrland. Telefonsupporten nås via nummer: 0611- 804 00 från och med idag. Här besvaras inte medicinska frågor utan då får du vända dig till din behandlande läkare. Öppettider: måndag-fredag 08.00-18.00, helger 10.00-16.00

– När vi börjar med tidbokning för vaccination kan supporten även hjälpa till att boka tid för vaccination om man inte kan göra det på egen hand, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare covid-19.

12 400 doser har getts

Vaccinationen löper på bra och regionen har vaccinerat i takt med att leveranserna anlänt. Till och med i fredags, den 5 februari, har 12 400 doser getts där ungefär en tredjedel, cirka 4000 doser, gäller dos 2.

De äldre har prioriterats i januari och februari

Eftersom vi under en tid fått mindre volymer vaccin har vi senaste veckorna prioriterat att ge dos 2 till de äldre och i viss mån fortsatt vaccinationen av personer med hemsjukvård och hemtjänst.

 – På grund av vaccinbristen arbetar vi fortfarande med vaccination inom fas 1. Vi räknar med att fortsätta vaccination av personer med hemtjänst och även den personal som omfattas av fas 1 under februari. Konsekvensen av detta är att fas 2 beräknas starta först i början av mars, säger Karin Sellgren.

Länet får ett tredje vaccin mot covid-19

I slutet av veckan kommer den tredje sortens vaccin mot covid-19 till Västernorrland. Det är vaccin från Astra Zeneca som nu börjar levereras. Astras Zenecas vaccin ska också ges i två doser och det är lite mindre känsligt än de tidigare vaccinen och tål kylskåpsförvaring i upp till 6 månader, vilket gör det enklare att hantera och distribuera.

– Tyvärr fick vi sent igår besked att nästa veckas planerade leverans av 3400 doser från Moderna försenas två veckor och att mängden dessutom halveras. Konsekvensen av detta är att vi behöver spara denna veckas leverans för att kunna ge dos 2. En ytterligare konsekvens är att de 900 inbokade vaccinationerna med Modernas vaccin nästa vecka måste avbokas tills vidare och de gäller även de vaccinationer vi planerat veckan därefter. Detta innebär mycket arbete och frustration, inte minst hos kommunerna som ideligen får riva upp sina vaccinationsplaner men så klart även för alla som sett fram emot att få sitt vaccin, säger Karin Sellgren.

En liten ljusglimt är att länet får en något större volym (200 doser) av Astra Zenecas vaccin nästa vecka. Tyvärr kompenserar inte bortfallet av Modernas vaccin detta eftersom dessa två vaccin rekommenderas till olika åldersgrupper.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation bör Astra Zenecas vaccin inte ges till personer 65 år och äldre. Är man 65 år eller äldre rekommenderas i nuläget vaccinen från Pfizer och Moderna.

Uppdaterad prioriteringslista

Folkhälsomyndigheten publicerade i torsdags en uppdaterad prioriteringslista där de bland annat ändrar omfattningen av fas 2 till att inkludera personer som är 65 år. Även förtydliganden kring vilka tillstånd som innebär en förhöjd risk för att bli svårt sjuk i covid-19 och som därför prioriteras i de olika faserna. Du kan läsa mer om rekommendationer om prioritetsordning för vaccination mot covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Syftet med prioriteringen är att vid brist på vaccin ge ett skydd till dem som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller dö i covid-19. Ålder är den främsta riskfaktorn för allvarlig sjukdom och död.

– Fler personer omfattas av fas 2 och 3 nu vilket innebär att dessa faser troligen pågår under en längre tid än vi tidigare planerade för. Våra planer behöver också omarbetas på grund av detta samt att olika vaccin nu rekommenderas för olika åldrar.

Hur kommer det att fungera när fas 2 startar i början av mars?

Sent igår föll de sista pusselbitarna på plats om vilka lokaler som kommer att användas vid vaccineringen senare i vår. 

Brev skickas ut vecka 8 till 75+ (födda 1946 eller tidigare)

För att vi ska kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att vaccinera de äldsta först skickar vi under vecka 8 ut ett brev till personer födda 1946 eller tidigare med erbjudande om att boka tid för vaccination. Brevet innehåller detaljerad information kring hur man går tillväga för att boka tid. Brevet blir också en ”biljett” som mottagaren tar med sig till vaccinationslokalen. Vi kommer på samma sätt skicka ut brev, åldersgrupp för åldersgrupp, tills vi nått alla som ingår i fas 2.

Tid för vaccination kan bokas på olika sätt

  • Via en mobilapp (där behövs e-legitimation)
  • Via en länk på www.1177.se (där behövs inte e-legitimation)
  • Via telefonsupporten som hjälper till med bokningar

Bemanningen ökas under våren

– Vi har redan en stor grupp timanställda sjuksköterskor för vaccinationsarbetet men vi har även en platsannons ute nu för att förstärka den befintliga organisationen inför kommande faser när vi får mer vaccin och kan öka vaccinationstakten, säger Karin Sellgren.