Närbild av man som genomgår provtagning för covid-19

Testning och karantän vid inresa från sju länder i södra Afrika

2021-11-30 14:40

Sedan 26 november rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla resenärer som vistats i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mocambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) att testa sig för covid-19 så snart som möjligt, helst samma dag, och dag fem efter inresa.

Testningen ska göras med PCR-test och gäller för både vaccinerade och ovaccinerade personer från förskoleklassålder och uppåt. Även personer som haft covid-19 det senaste halvåret bör testa sig. Läs mer på www.1177.se om hur du gör för att testa dig.

Utöver testning uppmanas personer som vistats i dessa sju länder att stanna hemma i sju dagar efter ankomst till Sverige. Detta gäller oavsett om man har symtom eller inte. Vuxna och barn i alla åldrar omfattas.

För medarbetare inom vård och omsorg är det särskilt viktigt att följa testrekommendationerna och uppmaningen att stanna hemma i sju dagar.

Bakgrunden till rekommendationen är spridningen av den nya virusvarianten omikron som första upptäckts i Sydafrika och nu klassas av WHO som en variant av särskild betydelse (variant of concern, VOC) på grund av en befarad ökad smittsamhet även hos vaccinerade och personer som tidigare haft covid-19.

Fler länder kan komma att omfattas av rekommendationen. På Folkhälsomyndighetens webbplats finns mer information om rekommendationer vid inresa från länder i södra Afrika

Sedan tidigare gäller inresetestning för alla ovaccinerade personer från länder utanför Norden oavsett symtom. Dessutom ska alla som får symtom inom 14 dagar efter inresa från länder utanför Norden testa sig oavsett vaccinationsstatus och tidigare genomgången covid-19. Rekommendationer till dig som reser in i Sverige finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Idag uppdateras även den regionala provtagningsindikationen PCR-test för covid-19.


Tillbaka till toppen