Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Lars Färnlöv, Heléne Dalemo Lundin och Lotta Andréen i operationssalen
Lars Färnlöv, Heléne Dalemo Lundin och Lotta Andréen

Tillsammans mot toppresultat

2018-11-06 13:40

Ingen annanstans i landet har patienterna som genomgår en borttagning av livmodern så kort vårdtid som i Sundsvall. Dessutom används de rekommenderade metoderna, titthålskirurgi eller operation via slidan, för ingreppet till 80 procent, vilket är mycket högt över rikssnittet.

- Bra lagarbete, goda rutiner och rätt teknikinvesteringar har tagit oss hit, säger Heléne Dalemo Lundin, överläkare på kvinnokliniken i Sundsvall.

Området det gäller är minimalinvasiv kirurgi för hysterektomi. Hysterektomi innebär att livmodern opereras bort och kan göras om patienten har muskelknutor, rikliga blödningar, cellförändringar eller cancer. Minimalinvasiv kirurgi betyder vid hysterektomi att operationen görs via slidan eller som titthålskirurgi genom buken istället för att kirurgen gör ett stort snitt på magen.

Fina resultat i jämförelse med landets sjukhus

Riksgenomsnittet för att använda minimalinvasiv kirurgi för de här patienterna ligger på 50 procent. På Sundsvalls sjukhus används metoden till 80 procent, vilket är bland de bästa resultaten i landet. Det visar årsrapporten för 2017 från Gynop, nationellt kvalitetsregister inom gynekologisk kirurgi.

- Att lämna gamla metoder för nya kan som all förändring vara jobbigt. Vi startade arbetet redan 2004 och vi och våra medarbetare har hjälpts åt med alla de utmaningar förändringsarbetet inneburit, berättar Lotta Andréen, överläkare på kvinnokliniken.

Över femtio procent av patienterna i Sundsvall behöver inte ligga kvar på sjukhuset efter operationen, vilket är unikt i landet. Här åker patienten i regel hem samma dag eller stannar över natten på vårdhotellet. Det spar både vårdplatser och pengar för sjukhuset.

- De ekonomiska fördelarna är bara en positiv bieffekt. I grund och botten arbetar vi så här för att det är bättre för patienterna. De får mindre ont, snabbare läkning, drabbas av färre komplikationer och kommer tidigare tillbaka till ett normalt liv, säger Heléne Dalemo Lundin.

- Men vill patienterna verkligen åka hem samma dag?

- Uppföljande enkäter visar att patienterna är nöjda med vårdtidens längd. Jag träffade en kvinna idag som sa: ”Jag har inget ärr, jag behöver inga smärtstillande tabletter. Är ni helt säkra på att ni har opererat mig?”. Det ser jag som ett gott betyg för metoden och för oss, ler Lotta Andréen.

Ständig utveckling och intresse utifrån

Goda resultat betyder inte att arbetsgruppen slagit sig till ro.

- Vi är jättebra men vi är inte nöjda, det går alltid att bli bättre. Operationsavdelningen har den dyraste vården på sjukhuset och i respekt för det måste vi ständigt arbeta för att bli så effektiva som möjligt, det är vårt ansvar. När medarbetare ser att vi kan förbättra på något sätt är vi lyhörda och tar tillvara idéerna, säger Lars Färnlöf, operationssjuksköterska och sektionsledare för kvinnoklinikens operationsavdelning.

Instrument för att skära och stilla blod vid hysterektomier

Lars berättar att de exempelvis ser till att ha de effektivaste instrumenten vid operationerna. Kombinationsinstrumentet på bilden ovan delar vävnad och stillar blodet i samma moment. Det är också viktigt hur hela kedjan kring patienten är uppbyggd. Alla som patienten möter från in- till utskrivning är länkar för att resultatet ska bli bra. 

- Det kommer regelbundet personal från andra sjukhus för att titta hur vi gör. Då är vi måna om att besökarna tillhör flera olika yrkeskategorier. Det hjälper inte om bara en överläkare blir inspirerad. Detta är ett lagarbete, poängterar Lars Färnlöf.

Lars Färnlöf är inbjuden till Nordisk kongress för operationssköterskor 29 november för att föreläsa om hur arbetet går till i Sundsvall.

- Jag stolt över vad vi tillsammans åstadkommit här och det är så klart roligt att få sprida det till fler! Föreläsningen kommer att visa hur vi tack vare teamarbete, bra rutiner och effektiv teknisk utrustning blivit en av de ledande inom minimalinvasiv hysterektomi i Sverige, säger Lars.

Här bär Lars Färnlöf, Lotta Andréen och Heléne Dalemo Lundin de speciella 3d-glasögon som kan användas vid titthålsoperationer

Här bär Lars Färnlöf, Lotta Andréen och Heléne Dalemo Lundin de speciella 3d-glasögon som kan användas vid titthålsoperationer.