Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Maria Bäckman och Maria Söderlund firar med gelehjärtan
Maria Bäckman, länsverksamhetschef kardiologi, och Maria Söderlund, enhetschef på hjärtmottagningen i Sundsvall.

Tre av tre sjukhus i toppskiktet

2020-02-14 12:44

Sjukhuset i Sollefteå får högst poäng i landet när Swedeheart idag presenterar sin årsrapport där vården kring hjärtinfarkt jämförs. Sundsvall och Örnsköldsvik tillhör också toppskiktet, och aldrig tidigare har regionens sjukhus fått så höga poäng i rapporten.

- Jag är så oerhört stolt över resultatet. Det visar att vår duktiga och engagerade personal verkligen arbetar i rätt riktning, säger Maria Bäckman, länsverksamhetschef kardiologi Region Västernorrland.

Swedeheart är ett nationellt kvalitetsregister som en gång om året presenterar en rapport där olika mätningar slås ihop och ger de olika sjukhusen poäng.

Sollefteå får som enda och bästa sjukhus i landet tio poäng av elva möjliga.

- Det känns förstås jättebra! Det betyder ju att våra patienter får en högkvalitativ vård, säger Agneta Ramén som är hjärtsjuksköterska på sjukhuset i Sollefteå. 

Sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik får sina högsta värden någonsin hittills med 8, 5 respektive 8 poäng.

- En del i förbättringen ligger i att vi nu har som rutin att alla EKG som tas i ambulansen skickas till hjärtintensivvårdavdelningen i Sundsvall och ambulansen styrs direkt utifrån behov antingen till närmsta PCI-centra i Sundsvall eller Umeå för ballongvidgning av kärl eller till akuten. På så sätt har vi kortat tiderna från bedömning av EKG till beslut om behandling, berättar Maria Bäckman.

Rätt vård till varje enskild patient

Vad gäller andel patienter som fått ned blodfetterna under rekommenderad nivå ett år efter infarkten så är Örnsköldsvik bäst i landet med över 90 procent och Sollefteå ligger fyra med 85 procent. Sundsvall har för första gången tagit sig över 60 procent, och ett medvetet arbete ligger bakom förbättringen.

- Vi har arbetat gemensamt för att följa upp patienterna bättre och tätare. Patienten får göra fler provtagningar så att också medicineringen hela tiden följer behovet. Vi försöker också se till att patienterna verkligen gör det vi rekommenderar, berättar Maria Söderlund, enhetschef på hjärtmottagningen i Sundsvall.

- Vissa patienter behöver mycket hjälp att komma igång med träning, andra behöver stöttas i att sluta röka eller att ändra kostvanor. Vi vill att patienterna ska få en så individbaserad vård som möjligt och de här mätningarna visar för mig att vi blir allt bättre på det. Det här är en riktigt rolig dag på jobbet, avslutar Maria Bäckman.

Maria Söderlund, enhetschef på hjärtmottagningen i Sundsvall, och Maria Bäckman, länsverksamhetschef kardiologi Region Västernorrland är stolta över regionens resultat.