Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
coronavirus
coronavirus

Tre fall av deltavarianten i Västernorrland

2021-06-28 17:16

Förra veckan upptäcktes de första fallen av deltavarianten av coronaviruset i Västernorrland. Inget tyder på att fallen har något samband med varandra.

Deltavarianten kallades tidigare den indiska varianten och är en av de mutationer av covid-19 som klassats av särskild betydelse.

- Det var väntat att deltavarianten skulle upptäckas även här, eftersom den är så spridd i resten av Sverige. Men vi har bra kapacitet för smittspårning för att så långt som möjligt begränsa spridningen, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Maria Tempé.

De tre drabbade är personer i 40-60-årsåldern och två av dem har sannolikt smittats utomlands. I det tredje fallet pågår fortfarande smittspårningen.
Regionens särskilda smittspårare för covid-19 har personlig telefonkontakt med alla sannolika fall av deltavarianten och det verkar inte finnas någon koppling mellan de tre fallen i Västernorrland.

Två vaccindoser för gott skydd

Deltavarianten är mer smittsam än alfavarianten, som dominerat smittspridningen i Sverige under våren. Hittills verkar det som om den första dosen vaccin ger lägre skydd mot deltavarianten än mot alfavarianten, men att två doser vaccin ger gott skydd även mot den nya deltavarianten.

- Det är därför viktigt att du tar din andra vaccindos och att du planerar dina sommaraktiviteter så att du kan ta dos två, säger Maria Tempé.

Fortsatt minskad smittspridning

Antalet fall av covid-19 har minskat i regionen sedan slutet av april och ligger nu på en relativt låg nivå. Enligt regionens preliminära siffror bekräftades totalt 18 fall av covid-19 under vecka 25. Övriga prover som analyserats avseende virusvariant förra veckan var av den så kallade alfavarianten, tidigare benämnd den brittiska varianten.

- Pandemin är inte över ännu. Vi måste alla komma ihåg att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Maria Tempé.

Här kan du läsa vad som gäller just nu:
Nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)