Olov Pikkuniemi, Sara Sharp och Karin Hamberg är ST-läkare på Hälsocentralen Höga Kusten

Tre nya ST-läkare på Hälsocentralen Höga Kusten: ”Ger framtidstro”

2022-06-03 11:30

Under det senaste året har tre nya ST-läkare anställts för att göra sin tjänstgöring på hälsocentralen i Ullånger.

-Det är många år sedan vi hade en ST-läkare här, att nu ha tre samtidigt är en otrolig förmån, säger Malin Pettersson enhetschef på hälsocentralen Höga Kusten.

Samarbete i Ådalen

Specialiseringstjänstgöring, ST, är en tilläggsutbildning för legitimerade läkare. Den bedrivs under minst fem år för att läkarna ska få de kunskaper och färdigheter som en specialist behöver. Under tjänstgöringen arbetar de under handledning av erfarna specialister, i detta fall allmänmedicin.

- Att ha ST-läkare ställer krav på oss som arbetsgivare, vi behöver ha två allmänmedicinare som är handledarutbildade och det har vi löst tack vare det goda samarbetet vi har mellan hälsocentralerna i Ådalen. Det här gör vi tillsammans, säger Malin Pettersson.

Framtida distriktsläkare

En av de nya läkarna är Olov Pikkuniemi. Han är redan utbildad specialist i internmedicin och planerar nu att bli dubbelspecialist. Han trivs på sin nya arbetsplats.

- Jag hade provat på att arbeta här tidigare och fick då ett gott intryck av hälsocentralen, därför valde jag att komma tillbaka. Här finns det många härliga patienter och erfaren och duktig personal. Det är också roligt att få två kompetenta ST-kollegor. Det känns bra att vi kan bidra och erbjuda kontinuitet för invånarna, jag är inställd på att arbeta på distrikt i framtiden, säger Olov Pikkuniemi.

Även ST-läkarkollegan Karin Hamberg håller med och fyller i:

- Det här är en sådan trevlig arbetsplats med positiv atmosfär och det känns jätteroligt inför framtiden att vi nu blir fler ST-läkare.

Hur jobbar ni för att vara attraktiva som arbetsgivare?

- Vi har inga speciella lockbeten i form av extra lön eller speciella schemaförmåner att erbjuda, men Hälsocentralen Höga Kusten är en trivsam arbetsplats med fantastiska medarbetare som har omsorg om varandra. Vi är ett glatt gäng, där vi skrattar och mår gott tillsammans, säger Enhetschef Malin Pettersson.

Vad betyder det för hälsocentralen och höga kustens invånare att ni fått tre nya läkare?

- Det ger framtidstro! Vi har fått tre fantastiska medarbetare som vill satsa på att bli allmänmedicinare vilket är svårt att rekrytera idag. Detta tillskott av läkare gör naturligtvis att vi kan tillgodose behovet av läkartider bättre och öka tillgängligheten för våra patienter, säger Malin Pettersson.

 


Tillbaka till toppen