Nyfödd bebis håller vuxens hand

Tufft bemanningsläge stänger förlossningen och barnkliniken i Örnsköldsvik i sommar

2023-05-16 11:30

Uppdaterad information gällande tid för stängning. På grund av läkarbrist på barnkliniken tvingas förlossning och barnklinik stänga ett antal veckor i sommar. Verksamheterna öppnar igen den 28 augusti.

Trots stora ansträngningar har inte jourlinjerna lyckats fyllas och utan barnläkare i tjänst dygnet runt kan inte verksamheterna hållas öppna.

- Tyvärr visar det sig att våra ansträngningar för att lösa sommaren inte har gett den utdelning vi önskat. Nu arbetar vi för att göra den oundvikliga stängningen så bra som möjligt för alla inblandade, säger Anne Thelander, verksamhetschef barnmedicin.

För att kunna hålla barnkliniken rätt bemannad krävs tre läkare per vecka varav två måste ha bakjourskompetens.

- Vi har medarbetare som ska ha semester och vi har även sjukskrivna medarbetare. Vi har försökt få in stafetter men tyvärr har vi inte fått in tillräckligt många svar på våra avrop, fortsätter Anne Thelander.

Det innebär att förlossningen och barnkliniken på sjukhuset i Örnsköldsvik håller stängt från den 25 juni till och med den 16 juli samt mellan den 6 augusti och den 28 augusti. Däremellan, det vill säga 17 juli till 5 augusti, har förlossning och barnkliniken i Örnsköldsvik öppet​.

Alla förlossningar och eftervård sker under perioden i Sundsvall. Barn som behöver vård akut söker som vanligt till akutmottagningen i Örnsköldsvik.

- Vi gör nu allt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för de gravida i området som beräknas föda under den här tiden, bland annat via mödravården. Vi kommer också att stärka resurserna på förlossningen och patienthotellet i Sundsvall. Vi räknar med att det är ett sextiotal blivande mammor som berörs, säger Helena Dalin, verksamhetschef kvinnosjukvården.

Från och med den 28 augusti beräknas verksamheterna kunna öppna igen.

Fakta, vård för barn och gravida
Barn som behöver akut vård vänder sig till akutmottagningen på sjukhuset i Örnsköldsvik.

Gravida efter graviditetsvecka 21+6 i behov av vård hänvisas till förlossningen i Sundsvall.

Återbesöksmottagning för mor och barn i Örnsköldsvik påverkas inte av stängningen med undantag för de ärenden som kräver barnläkarkompetens.

Övrig verksamhet inom Kvinnosjukvård Örnsköldsvik:

Planerad specialistmödravård och planerade ultraljud påverkas inte av stängningen. Omhändertagande av tidigt gravida, före graviditetsvecka 21+6, och gynekologisk verksamhet för icke gravida påverkas inte av stängningen.

                  

 


Tillbaka till toppen