Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Under hundra smittade för första gången sedan oktober – men deltavarianten ökar i Sverige

2021-06-18 08:29

Smittspridningen av covid-19 i Västernorrland går stadigt neråt sedan två månader och sjunker nu fort. Den nya deltavarianten av coronaviruset som sprids på flera platser i landet, kräver dock fortsatt vaksamhet och beredskap för motåtgärder.

Läget i länet

Smittspridningen i länet har gått stadigt neråt i två månader och gick mellan vecka 22 och vecka 23 ner med mer än 50 procent. Under vecka 23 anmäldes 74 nya fall av covid-19 i Västernorrland, jämfört med 169 fall veckan innan.

Belastningen på sjukhusen fortsätter också att sjunka som en följd av den minskande smittspridningen. Under onsdagen vårdades 24 personer för covid-19 på våra sjukhus, varav tre på intensivvårdsavdelning.

- Smittspridningen har gått ner i samtliga kommuner. Åldersgruppen 25 till 29 år och 60 till 64 år sticker ut med en liten ökning, om än från en låg utgångsnivå. Enstaka fall har även förekommit i åldersgrupperna 80 plus förra veckan, säger Maria Tempé, ställföreträdande smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

26 856 fall av covid-19 har bekräftats i Västernorrland och 474 personer har avlidit med covid-19 i länet (torsdagens siffor).

Deltavarianten ökar

Vi ser en stabil nedgång av antalet nya fall av covid-19. Samtidigt kräver den nya så kallade deltavarianten av coronaviruset, som ökar i flera regioner, att vi är fortsatt vaksamma och försiktiga, för att undvika att smittspridningen tar ny fart.

- Vi har ännu inte kunnat bekräfta något fall av deltavarianten i Västernorrland, men det är sannolikt att det kommer. Det som är viktigt nu är att alla som kan vaccinerar sig när de får erbjudande och att man planerar sina sommaraktiviteter så att man kan ta dos två av vaccinet. Det har visat sig att deltavarianten är mer smittsam och att endast en dos vaccin inte skyddar lika bra som mot tidigare varianter. En andra dos förstärker och förlänger skyddet mot covid-19, säger Maria Tempé.

Folkhälsomyndigheten har inlett en utökad övervakning avseende deltavarianten av coronaviruset.