Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Handskbeklädda händer förbereder vaccin

Under måndagen vaccinerades nära 800 bärplockare i Härnösand

2021-08-16 16:18

Idag vaccineras mellan 750 och 800 bärplockare från länets olika delar i Härnösand. Redan innan klockan 7.00 i morse var kön lång vid Närvården i Härnösand. Så fort första sjuksköterskan var på plats startade vaccineringen.

Bärplockarföretagen i länet tog kontakt med smittskyddet hos Region Västernorrland. Sen i torsdags har planeringen pågått för fullt i dialog med företagen för att kunna vaccinera alla bärplockare som vill ha sin första eller andra dos vaccin idag.

I princip samtliga bärplockare kommer från Thailand och har fått sin första dos vaccin i sitt hemland. En 40-tal får däremot sin första dos i Härnösand idag.

Snabba förberedelser

Ingen av bärplockarna har ett personnummer. Därför har alla som vaccinerat fått ett reservnummer.

– Vi har registrerat över 500 reservnummer i helgen och lagt in dem i vårt system för att underlätta logistiken. Jag är väldigt stolt över vårt arbete och alla kollegor som ställt upp och har organiserat sig exemplariskt på så kort tid. Idag gör vi tillsammans en insats för hela länet, säger Suss Höglund, administratör vid vaccinationsenheten i Härnösand.

Sjuksköterskan Thanet löser språkförbistringar

Thanet Karlsson som är sjuksköterska finns på plats och pratar thailändska. Förutom det har även vissa av företagen med sig tolkar. Thanet har jobbat närmare ett halvår i vaccinationsprojektet, främst på vaccinationsenheten i Nacksta. Innan dess jobbade han på akuten med covidpatienter på Sundsvalls sjukhus.

Sjuksköterska iförd munskydd och arbetskläder

Thanet Karlsson, sjuksköterska

Förutom att tolka på plats så har han gjort en hel del förarbete inför dagen: översätta informationsskyltar, namnskyltar, hälsodeklarationer, information om biverkningar med mera. All information som vanligtvis finns på svenska vid vaccinationsenheterna finns idag även på thailändska.

– Det känns jättekul att få hjälpa till då de allra flesta bara talar thailändska. De som är här idag är väldigt glada över att kunna få sitt vaccin på ett smidigt sätt, säger Thanet Karlsson.

Brist på vaccin i hemlandet

Mayuree Khompòn är arbetsledare för bärplockarföretaget Blåtand i Torpshammar. Hon beskriver att det råder brist på vaccin i Thailand.

 Kvinna iförd munskydd står utanför Närvården Härnösand, med en lång vaccinationskö i bakgrunden.

Mayuree Khompòn, arbetsledare på Blåtand

– Jag vill rikta ett stort tack till Region Västernorrland. Jag och mina kollegor är så glada att få den här möjligheten. Det har verkligen fungerat smidigt. Jag får nästan tårar i ögonen! säger Mayuree.

De som får sin första dos idag får tid för sin andra dos i september. Även den samordnas till en och samma dag för att underlätta samåkning. Om någon missat tillfället idag så har vaccinationsprojektet fortsatt dialog med företagen och ser till att alla som vill vaccinera sig får göra det. Dagens vaccinering har fungerat bra och andra regioner har redan hört av sig för att höra hur regionen gått tillväga för att vaccinera denna grupp.