Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Urkult utsedd till kandidat för Stora turismpriset

2018-09-05 10:22

Festivalen Urkult är den kandidat från länet som kan vinna Stora Turismpriset. ”Urkult är en värdig vinnare av vår regionala nominering. Festivalen bidrar till samverkan och utveckling i bygderna runt Näsåker och skapar lokal, kulturdriven tillväxt.”, säger Maria Lidgren, Tillväxtchef vid Region Västernorrland.

Det stod mellan Aktivera i Sundsvall, festivalen Urkult och Magasin Höga Kusten. Region Västernorrland nominerade i samråd med länets destinationer dessa tre kandidater för att de främjar länets besöksnäring på ett föredömligt sätt. Allmänheten gavs under sommaren möjlighet att rösta på sin favorit och Urkult blev vinnaren med nära två tredjedelar av rösterna.

Kulturdriven tillväxt

– Det känns oerhört roligt att Urkult blir länets kandidat till Stora Turismpriset! Vi vill tacka er alla som har röstat på oss, ni ger oss så mycket kärlek och energi till att fortsätta skapa nya folkfester vid Nämforsen. Festivalen firar 25-års Jubileum 2019 och har hunnit få många trogna beökare och vänner under dessa år. Vi hoppas att få se er här, då vi åter tänder eldarna invid Nämforsen, säger Karin Jansson Vikström, festivalsamordnare på Urkult.

Under tre festivaldagar kommer människor, musik och kultur från olika delar av världen till Näsåker, byn som är vackert belägen vid den ståtliga Nämforsen i Ångermanälven, Höga Kusten. Förutom konserter på flera olika scener består programmet även av aktiviteter som barnteater, kurser, verkstäder och poesi. Hantverk och ekologisk mat är andra stående inslag på Urkult, som attraherar besökare från hela världen.

Många röster till Urkult 

– Urkult är en värdig vinnare av vår regionala nominering. Festivalen bidrar till samverkan och utveckling i bygderna runt Näsåker och skapar lokal, kulturdriven tillväxt. Urkult är dessutom ett föredöme när det gäller att arbeta med hållbarhets- och tillgänglighetsaspekterna i ett evenemang, vilket gör att det känns extra kul, säger Maria Lidgren, Tillväxtchef på Region Västernorrland.

Drygt 2200 personer har röstat i Västernorrland och Urkult tog hem vinsten med 65 procent av rösterna.

Fakta Stora Turismpriset

Stora Turismpriset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Det är en fristående stiftelse vars syfte är att främja utvecklingen av kunskap inom svensk turism. Tillväxtverket är idag stiftelsens huvudman och utser dess styrelse. Administration och förvaltning av stiftelsen hanteras av Tillväxtverket och Kammarkollegiet.