Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Utplanad smittspridning – men provtagningarna går åter upp

2021-02-03 14:14

Smittspridningen i Västernorrland ser ut att ha planat ut. Omkring 500 personer per vecka har testat positivt de senaste två veckorna.

Efter en nedgång i antalet provtagningar sedan mitten av december testar sig nu något fler igen. Under vecka fyra analyserades 4 265 prover mot 3 992 vecka tre.

- Det verkar vara flera olika luftvägsvirus i farten nu så det är bra att antalet provtagningar går upp så vi kan fånga upp de som har covid-19 och inleda smittspårning, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Virus gynnas av låg luftfuktighet

Under perioden januari till mars gynnas virusspridning av den låga luftfuktigheten och det faktum att vi vistas inomhus i stor omfattning. För att hålla nere smittspridningen är det därför extra viktigt att fortsätta följa rekommendationerna och att provta sig vid symtom.

- Det är viktigt att alla invånare fortsätter följa de allmänna rekommendationerna, tvättar händerna ofta och noggrant, håller avstånd, stannar hemma vid symtom och provtar sig vid symtom för att vi ska kunna hålla nere smittspridningen så mycket som möjligt, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Belastningen på våra sjukhus går långsamt neråt men är fortsatt hög. Just nu vårdas 58 personer på våra sjukhus jämfört med 62 i förra veckan. Åtta personer har behov av intensivvård mot fyra förra veckan.

10 225 vaccindoser använda

Vaccinationerna fortskrider i den takt vi får in nytt vaccin och till och med vecka 4 har 10 225 vaccindoser använts.

Här hittar du mer information om hur du lämnar prov.