Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Utplanande smittspridning – men många orosmoment

2021-02-17 17:30

Smittspridningen i Västernorrland är långtifrån över. Den senaste månaden har omkring 500 personer i veckan smittats av covid-19 i länet. En rad olika faktorer gör att det finns en risk för att smittspridningen åter tar fart.

4 467 personer testade sig för covid-19 under vecka sex. Av dem bekräftades 461 personer smittade. Det är en liten nedgång jämfört med veckan innan då 4481 personer testades sig varav 555 positivt. Förändringarna är små och kan bero på naturliga variationer i smittspridningen.

40 personer sjukhusvårdas för covid-19 mot 46 förra veckan. Tre personer har behov av intensivvård.

- Just nu verkar det som att det står och väger. Det har legat på omkring 500 smittade per vecka den senaste månaden med lite naturliga variationer upp och ner. Vi verkar vara i en platåfas och det är svårt att säga åt vilket håll det kommer att gå, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Många orosmoment

Flera olika faktorer gör att det finns en risk för att smittspridningen åter tar fart:

  • Själva årstiden innebär en risk i sig eftersom vi mellan januari och mars har en låg luftfuktighet som gynnar luftvägsvirus.
  • Den omfattande smittspridning som återigen tagit fart i vårt grannlän Västerbotten kan leda till en ökande smittspridning också hos oss.
  • Vi har också en rad sportlov framför oss med potentiellt inresande sportlovslediga familjer vilket är oroande utifrån den smittspridning som skedde under sportloven ifjol.

- Det är helt avgörande att vi följer rekommendationerna om vi ska kunna hålla nere smittspridningen: Håll avstånd, undvik trängsel, stanna hemma vid symtom, provta dig och tvätta händerna ofta och noggrant. Om vi alla tar vårt ansvar för detta så har vi en chans att slippa den tredje våg som vi nu ser tecken på i flera regioner, säger Hans Boman.

Brittiska mutanten

Vi har sedan tidigare konstaterat två fall av den brittiska mutanten i länet. Den senaste veckan har ytterligare tre starkt misstänkta fall upptäckts vid ABC-labs screening av prover. De misstänkta fallen ska nu granskas av Folkhälsomyndigheten för eventuellt fastställande.

14 850 vaccindoser givna

Vaccinationerna fortskrider i den takt vi får in nytt vaccin och till och med fredag vecka sex har 14 850 doser getts i Västernorrland.

Provta dig vid symtom

För att hålla nere smittspridningen är det fortsatt viktigt att vi fortsätter följa de allmänna rekommendationerna om att undvika trängsel, vara noga med handhygienen, stanna hemma och provta sig vid symtom.

Här hittar du mer information om hur du lämnar prov.