Joanna Ekedahl, Ida From och Elvira Lövgren är tre av dem som genomfört utvecklingsåret i Sundsvall.

Utvecklingsår för nya sjuksköterskor i Region Västernorrland

2023-05-09 14:42

Den första gruppen nyexaminerade sjuksköterskor har nu slutfört Region Västernorrlands utvecklingsår för sjuksköterskor. Utvecklingsåret ska ge sjuksköterskorna bättre förutsättningar för en trygg start i yrkeslivet och medverka till en starkare utbildningskultur i den regionala sjukvården.

Utvecklingsåret är ett utbildningsprogram som startade i juni 2022 och har genomförts parallellt på flera orter med deltagande sjuksköterskor från sjukhusen i Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall. Totalt har ett trettiotal deltagare genomfört programmet som varit uppbyggt utifrån olika fokusområden. Dagarna har fokuserat på olika medicinska områden men även ny kunskap, repetition och fördjupning och, inte minst, som en mötesplats för reflektion och utbyte av erfarenheter. 

- Det har varit lärorikt, utvecklande, roligt och nyttigt. Det känns att vi är värdesatta och viktiga för verksamheten. Erfarna kollegor har delat med sig av sin tid och kunskap. Vi som genomfört året tillsammans har dessutom fått en stark gemenskap och sammanhållning, vi är bara positiva, berättar Joanna Ekedahl, en av de deltagande sjuksköterskorna.

Arrangörerna som arbetar på Region Västernorrlands kliniska träningscentrum (KTC) är nöjda nu när det första utvecklingsåret rundas av.
 - Sammantaget är det upp emot åttio sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter med flera som med sin särskilda kompetens bidragit till ett innehållsrikt utvecklingsår. Det är väldigt roligt att se att vår magkänsla stämmer överens med deltagarnas positiva utvärderingar, säger projektledare Emelie Bäck.

På KTC arbetar man nu med uppföljande version av utvecklingsåret där sjuksköterskor som anställs under 2023 kommer att delta. Man arbetar också med att se över möjligheterna för att skapa ett utvecklingsår för nyanställda undersköterskor.

I juni 2022 startades det nya utvecklingsåret för sjuksköterskor upp i Region Västernorrland. Drygt trettio nybakade sjuksköterskor i Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå har deltagit i programmet som haft till syfte att ge dem en mer stabil start på sitt nya yrkesliv. 

Gruppbild utvår svall 2023.jpg

Här ovan är delar av gruppen som genomfört programmet i Sundsvall samt nedan är gruppen från Örnsköldsvik och Sollefteå.

Gruppbild Övik 2023.jpg


Tillbaka till toppen