Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Doser med vaccin från Astra Zeneca

Vaccin mot covid-19 skyddar mot svår sjukdom och död

2021-04-19 13:34

Region Västernorrland får ta emot många reaktioner och frågor från allmänheten som visar på en oro med att ta vaccin. Maria Alsén Lindström är familjeläkare och ordförande i Läkemedelskommittén i Region Västernorrland. Hon arbetar också i den medicinska gruppen i vaccinationsprojektet för covid-19.

Just nu används vaccin från Pfizer/BioNTech, Moderna och Astra Zeneca mot covid-19 i Sverige.

- Jag förstår att många funderar kring vaccinerna och om det är säkert att vaccinera sig. Till de som känner sig tveksamma till att ta sin spruta vill jag säga att nyttan med vaccinet överväger risken för allvarliga biverkningar, säger Maria Alsén Lindström.

Ovanligt med svåra biverkningar

Det finns risk för biverkningar av alla vaccin. De godkända vaccinerna har säkerhetsgranskats och som med alla läkemedel så har en bedömning gjorts om nyttan är större än riskerna.

Mer än 600 miljoner doser vaccin mot covid-19 har getts i världen och läkemedelsmyndigheterna följer biverkningar väldigt noga. Framför allt syns de förväntade reaktionerna som feber och andra symtom som liknar covid som kan komma när immunförsvaret aktiveras.

Det som avviker är de sällsynta biverkningar man sett på Astra Zenecas vaccin. Där har det efter 34 miljoner utdelade doser i Europa konstaterats 65 fall av kombinationen blodproppar, blödningar och låga halter av blodplättar.

- Det är en styrka att våra myndigheter hittar biverkningar som är så ovanliga och snabbt kan agera när det behövs. Jag ser det som ett bevis på att våra system fungerar. Det betyder också att vården kan vara uppmärksam och på rätt sätt ta hand om en person som får dessa symtom, berättar Maria Alsén Lindström.

Större risk med covid än vaccin

De som drabbats av de mycket ovanliga biverkningarna har varit yngre personer. Myndigheterna har inte sett att vissa sjukdomar eller läkemedel skulle öka risken.

- De vaccin som finns idag skyddar bra mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Du löper betydligt större risk att dö i covid-19 om du får sjukdomen än att få en allvarlig biverkning av vaccinet. Ju fler som vaccinerar sig desto mer minskar vi risken att nya varianter av viruset dyker upp som våra vacciner inte biter på. Tillsammans kan vi stoppa den här pandemin, avslutar Maria Alsén Lindström.