Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Vaccinationsplan covid-19 har tagits fram

2020-12-30 11:55

Regionens vaccinationsplan beskriver hur vaccination mot covid‐19 ska genomföras i Västernorrland. Målet för vaccinationen är att så många invånare som möjligt vaccinerar sig för att hindra smittspridning samt att personer insjuknar och dör i covid-19.

Personer i prioriterade grupper blir i de flesta fall vaccinerade på sin hälsocentral eller där de bor – i det egna hemmet, på det kommunala boendet eller på en korttidsplats.

Storskalig vaccination senare i vår

Övrig befolkning som inte är i riskgrupper i åldern 18 - 69 år beräknas börja vaccineras i slutet av april, enligt den bedömning som görs just nu. För den breda allmänheten planeras starten kommun för kommun utifrån lokala behov och förutsättningar.

Nytt system för tidbokning införs

För att säkra dokumentation och uppföljning införs ett nytt journalsystem för vaccinationen mot covid-19 i vecka 2; ”Mitt vaccin”. Systemet innehåller funktioner för tidbokning, hälsodeklaration, registrering samt en automatisk överföring av information till det nationella vaccinationsregistret. Systemet förser också länets invånare med ett elektroniskt vaccinationskort.

- Den vaccination som påbörjats i mellandagarna kan inte hanteras i det nya journalsystemet ännu. Där görs en manuell registrering. För att kunna säkra kvalitet och patientsäkerhet samt ge invånarna ett ordnat införande i större skala så ser vi fram emot att kunna registrera i det nya systemet. I ”Mitt vaccin” kan vi tryggt boka och följa upp dos två som ges efter tre veckor med Pfizer/Biontechs vaccin, som är det första vi fått, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare för covid-19 i Region Västernorrland.

Vaccinationsplan (pdf)