Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Bildmix. Karin Sellgren och en vaccinationsspruta.

Vaccinationssamordnaren uppmanar alla att planera sin vaccination

2021-06-02 15:49

Snart öppnar vaccineringen för yngre målgrupper i fas fyra. Samtidigt närmar sig semestertider. Vaccinationssamordnaren Karin Sellgren ber länsborna att planera sin vaccination, så de är hemma när det är dags för dos två.

För alla som vaccineras inom fas fyra är det sju veckors intervall mellan doserna som gäller.

Men om du bokar om tiden kan du få vänta flera veckor på en ny.

Tiden för dos två får du i vaccinationslokalen i samband med den första dosen. Om du inte kommer på den tiden kan det bli betydligt längre än sju veckor mellan doserna, eftersom regionen har begränsat med vaccin.

- Vi ber dig att inte boka om din vaccinationstid, om du inte blir sjuk eller om något annat allvarligt inträffar, säger Karin Sellgren.

Vaccination av yngre inom tre veckor

Just nu är vaccinationsbokningen öppen för alla västernorrlänningar som fyllt 50 år. Enligt prognosen som finns just nu kommer fas fyra öppna för yngre åldersgrupper under midsommarveckan. Eftersom vaccinleveranserna är osäkra är det ännu oklart hur det första åldersspannet kommer att vara indelat.

- Så sent som i dag fick jag veta att vi får mindre mängd vaccin än väntat vecka 24 och det ser ut som de blir mindre i juli än i juni, så det är lite skakigt, säger Karin Sellgren.

Halva befolkningen har fått vaccin

Hittills är hon mycket nöjd med hur vaccinationsarbetet har löpt på.

- Ungefär hälften av Västernorrlands befolkning har nu fått sin första dos och ungefär en fjärdedel har fått sin andra dos och är därmed färdigvaccinerade.

De närmaste veckorna kommer vaccinationstakten att ligga på totalt 1500 vaccinationer i veckan, vilka ska fördelas mellan dem som ska ha dos ett och dos två. Vaccineringen koncentreras till de större enheterna och på webbplatsen 1177.se finns information om platser och öppettider.

- Till sist vill jag nämna att du som tidigare haft en så allvarlig allergisk reaktion att du behövt uppsöka sjukhus inom 30 minuter, kan behöva vaccineras med särskild övervakning. En sådan bedömning görs på hälsocentralen, så kontakta den så snart som möjligt, säger Karin Sellgren.