Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
En vaccinationsampull i en handskbeklädd hand

Vaccinationstakt på halvfart

2021-03-24 14:22

Bristen på vaccin gör att vaccinationstakten i Västernorrland just nu är halverad jämfört med vecka 8 och 9. Först vecka 15, i mitten av april, väntas mer vaccin anlända till regionen.

– Jag förstår att det finns en frustration och otålighet hos alla som väntat länge på sina vaccinsprutor och jag delar den känslan. Vi har lokaler och personal för att vaccinera i betydligt snabbare takt - men vi saknar vaccin vilket vi inte kan påverka, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Region Västernorrland.

Trots bristen på vaccin går vaccinationsarbetet bra och regionen har hittills vaccinerat i samma omfattning som andra regioner. Till och med igår, tisdag, hade vi vaccinerat cirka 41 000 doser, varav knappt 12 000 personer har fått två doser och därmed är färdigvaccinerade.

Paus av Astra Zenecas vaccin – konsekvenser

Med anledning av att Astra Zenecas vaccin satts på paus har volymerna av vaccin minskat kraftigt. I princip har också vaccination av ytterligare personer stoppats helt då vaccinet i huvudsak går till dos 2. Astra Zenecas vaccin förvaras just nu i kylskåp i väntan på riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som väntas denna vecka.

Prioritering av vaccinationer

På grund av vaccinbristen prioriterar vi att vaccinera våra äldsta invånare först, eftersom de har störst risk att drabbas av svår sjukdom och död. Det innebär samtidigt att yngre personer får en lägre prioritering och får vänta längre på sin vaccination.

– Vi är klara med personer på särskilda boenden och i slutfasen för dem som har hemtjänst. Inom fas 2 vaccinerar vi dem som är 80 år och äldre. I denna grupp är det cirka 5 500 personer som inte fått sin första dos ännu. Vi hoppas kunna erbjuda vaccin till alla som är fyllda 70 år och äldre under april månad men det beror helt på de leveranser vi får, säger Karin Sellgren.

Tidsintervallet ändras

Utifrån den kraftigt begränsade tillgången på vaccin har Folkhälsomyndigheten också ändrat rekommenderat tidsintervall mellan dos 1 och dos 2. För personer som ingår i fas 2 är nu rekommendationen att det går sex veckor mellan doserna om man får vaccin från Pfizer Biontech eller Moderna. Syftet är att kunna erbjuda den första sprutan till fler personer och därmed ge fler personer att visst skydd mot covid-19.

Bokning av vaccination

Så här ser bokningssituationen ut just nu:

  • Personer i fas 1 kontaktas personligen för bokning av vaccination.
  • Omvårdnadspersonal som ingår i fas 1 är pausad utifrån nya prioriteringar som gjorts.
  • Personer i fas 2 bokar själva sin tid för vaccination (80 år och äldre). Det går att få hjälp via vår telefonsupport eller så bokar man själv via länkar på webbplatsen 1177.se
  • Det finns väldigt få bokningsbara tider på grund av vaccinbrist. Det vaccin som finns prioriteras just nu främst för dos 2.

– Jag förstår att det känns svårt att med jämna mellanrum behöva bevaka att det finns tider att boka, men vi kan inte erbjuda mer tider än vi har vaccin, understryker Karin Sellgren.