Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Vaccinering med Astra Zenecas covidvaccin  fortsatt pausat

2021-03-19 10:05

Folkhälsomyndigheten gav igår besked om att regionerna fortsatt ska pausa användandet av covidvaccinet från Astra Zeneca efter misstänkta biverkningar.

- För vaccinationstaktens skull är stoppet av Astra Zenecas vaccin naturligtvis inte bra, men självklart går patientsäkerheten först och nu får vi invänta besked från Folkhälsomyndigheten om hur vi ska göra framåt, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare Region Västernorrland.   

Hittills har uppemot 20 miljoner människor i Europa och Storbritannien fått Astras Zenecas vaccin. De misstänkta biverkningarna har hos ett 20-tal personer innefattat blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar och ibland blödning.  Enstaka fall har även rapporterats i Sverige och utreds nu av Läkemedelsverket. De misstänkta biverkningarna har uppkommit inom två veckor efter vaccinationen.  

Maria Tempé är biträdande smittskyddsläkare i regionen och menar att det är viktigt att komma ihåg att Astra Zenecas vaccin skyddar mot svår sjukdom och död och att de misstänkta biverkningarna är mycket ovanliga.   

- Till dig som fått Astra Zenecas vaccin vill jag säga att det är mycket liten risk att du ska drabbas av svåra biverkningar, så du behöver inte känna dig dig speciellt orolig. Var uppmärksam på om du får blåmärken utan att ha slagit dig, får näsblod som är svårt att stoppa eller svullnad, rodnad och smärta i arm eller ben. Händer något av det så ska du kontakta 1177 och berätta att du vaccinerats, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare Region Västernorrland.  

Tidbokning igång för 80 plus   

Region Västernorrlands system för tidbokning är igång, men då tillgången av de andra sorternas vaccin är begränsad så finns få tider att boka. I takt med att vaccinleveranserna kommer så lägger regionen ut fler tider i systemet.   

- Vi räknar inte med att kunna använda Astra Zenecas vaccin under kommande vecka. Vi har ungefär 4000 doser av andra vaccin att använda. En stor del av det vaccinet kommer att gå till personer som får sin andra dos. Invånare kan inte själva välja vilket vaccin de får. Vi vaccinerar med de vaccin vi har utifrån tillgång, berättar Karin Sellgren. 

De personer som blev avbokade i och med att användningen av Astra Zenecas vaccin pausades behöver själva boka en ny tid.   

Just nu är det bara personer som är 80 år och äldre som kan boka tid i Västernorrland. Preliminärt kommer inga yngre än så att kunna vaccinera sig innan april på grund av vaccintillgång. På 1177.se kan du läsa mer om hur du gör när du bokar tid.   

Andra dosen får vänta 

De doser av Astra Zenecas vaccin som levererats till Västernorrland förvaras nu kallt i avvaktan på beslut från Folkhälsomyndigheten.  

- Har du fått en dos av Astra Zenecas vaccin så kommer du inte att få din andra spruta förrän Folkhälsomyndigheten beslutat om eventuell fortsatt användning. Vi kommer att följa deras rekommendationer om hur vi ska hantera dos två, säger Karin Sellgren. 

Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten skriver mer om beslutet att tills vidare pausa användandet av vaccinet från Astra Zeneca.