Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Vaccinet hinner inte bromsa den tredje smittvågen

2021-03-19 13:31

Antalet smittade med covid-19 fortsätter att öka måttligt också denna vecka vilket kan vara ett tecken på en annalkande tredje våg. Samtidigt är tillgången till vaccin fortsatt begränsad och vaccinationstakten därmed lägre än önskat. Hittills har 13 procent av invånarna i Västernorrland fått en första vaccindos.

Under vecka tio analyserades 4 617 covid-19-prover i Västernorrland varav 499 var positiva. Trycket på våra sjukhus har också ökat. Totalt vårdas 31 personer just nu på våra sjukhus varav fyra personer har behov av intensivvård. Smittspridningen är fortfarande på en hög nivå i Västernorrland och ökar nu för andra veckan i rad.

- Det är en måttlig ökning och det är svårt att säga om det är inledningen på en tredje våg i Västernorrland. Att trycket på våra sjukhus nu också ökar är inte ett bra tecken, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Bland kommunerna sticker Örnsköldsvik ut med en kraftig ökning under vecka tio, då man hade 49 procent av alla positiva fall i länet. Ökningen i Örnsköldsvik beror sannolikt på närheten till Västerbotten där man under de senaste veckorna haft en omfattande smittspridning.

Den brittiska mutationen av covid-19 har fortsatt att öka den senaste veckan och uppgick under vecka tio till cirka 77 procent av alla positiva fall.

Begränsad tillgång på vaccin

Vaccinationerna i länet fortsätter men bromsas rejält av den begränsade tillgången på vaccin som i veckan dessutom begränsades ytterligare av att Astra Zenecas vaccin pausades. Till och med vecka tio har 34 309 vaccindoser givits i Region Västernorrland och 13 procent av invånarna har fått en första vaccindos.

Hög ålder är den största riskfaktorn för att drabbas av svår covid-19 Folkhälsomyndigheten har därför rekommenderat att åldersgruppen 70 plus prioriteras för vaccination före andra riskgrupper samt att de äldsta vaccineras först. För tillfället är det personer som fyllt 80 år eller är äldre som får vaccinera sig i Västernorrland.

- På grund av den låga tillgången på vaccin är vaccinationstakten lägre än vi skulle ha önskat. Vi förstår att det väcker frustration när planer ändras och vaccinationer skjuts upp. Tyvärr är det inget vi kan påverka. Vi behöver därför alla ha tålamod och hålla ut ytterligare en tid. Alla som vill kommer att få vaccin, säger Hans Boman.

En förhoppning har varit att lyckas vaccinera tillräckligt många innan smittspridningen åter vänder uppåt i länet och därmed undgå en tredje våg. I och med att vaccinationsleveranserna fortsätter att skjutas upp krymper chanserna för att vaccinationerna ska hinna få någon större effekt på smittspridningen.

Kan vi göra något för att slippa den tredje vågen?

- Vi har fortfarande chans att mildra den tredje vågen genom att alla fortsätter att följa de allmänna rekommendationerna. Håll avstånd, träffa bara de närmaste, tvätta händerna ofta och noggrant, stanna hemma vid symtom och provta dig vid symtom, säger Hans Boman.

Fortsätt bromsa smittspridningen

Vaccinationerna innebär inte att du kan återgå till ett normalt liv. Även om du är vaccinerad ska du fortsätta följa rekommendationerna.

- Vaccination ger ett bra skydd mot svår sjukdom och död men man kan fortfarande få en lindrig variant av infektionen, även utan symtom, och då kan man också smitta andra. Vaccinerade kan dessutom överföra smitta via händer, säger Hans Boman.

Följ rekommendationerna:

  • begränsa din umgängeskrets till de allra närmaste, oavsett om du är hemma eller på resa
  • undvik trängsel
  • håll avståndet
  • tvätta händerna
  • isolera dig om du har symtom
  • provta dig vid symtom