Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Bildmix. Vaccinspruta som förbereds, och Hans Boman.

Varannan länsbo är nu färdigvaccinerad

2021-07-22 15:19

Nu är halva Västernorrlands befolkning färdigvaccinerad. 80 procent av invånarna har fått sin första spruta – och antalet unga som vaccinerar sig ökar kraftigt varje dag.

Folkhälsomyndighetens senaste vaccinationsstatistik, som sträcker sig till och med förra veckan, visar att varannan länsbo över 18 år har fått två vaccindoser. Åtta av tio av invånarna över 18 år har fått minst en vaccindos.

Det innebär att vaccinationsviljan är stor i länet. Både andelen av befolkningen som är färdigvaccinerad och som har fått sin första dos är ungefär tio procent större i Västernorrland än i riket som helhet.

Låg smittspridning    

Medan smittspridningen ökat i vissa andra regioner till följd av resor, ligger den stabilt i Västernorrland, på ungefär på samma låga nivå som förra sommaren. Under förra veckan konstaterades 16 nya fall i länet. Belastningen på sjukvården har också sjunkit och ingen vårdas på intensivvårdsavdelning.

– Jag är glad över att Västernorrlänningarna så tydligt visar att de har tagit rekommendationen att vaccinera sig på stort allvar. På så sätt är vi bra rustade, även om spridningen i samhället eventuellt kan öka igen nu när allt fler reser och till hösten när folk återvänder till skolor och sina arbeten, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Trendbrott bland unga män

Just nu är det främst unga personer som har anledning att skynda till vaccinationslokalerna. En trend de senaste veckorna visade att särskilt unga män i Västernorrland bokade tid för vaccination i lägre utsträckning än både äldre åldersgrupper och kvinnor i samma ålder.

Nu pekar vaccinationskurvan uppåt även för den här gruppen. På fyra dagar har vaccinationsgraden bland män mellan 20 och 24 år ökat med tio procent. I dag, torsdag, har 55 procent av männen i åldersgruppen vaccinerat sig, enligt regionens preliminära statistik. Bland kvinnorna i samma ålder har 68 procent fått sin första vaccindos.

Det brådskar att boka

Men för alla som ännu inte vaccinerat sig är uppmaningen att boka tid så fort som möjligt. Det finns det lediga vaccinationstider i hela länet just nu, men det gäller enbart de närmaste veckorna. I augusti kommer fullt fokus ligga på att ge dos två till dem som fick sin första dos i juni och på vaccinering av 16 och 17-åringar.

– Även om man är ung och bedömer att man inte kan bli svårt sjuk i covid-19, så ska man vaccinera sig. Inte minst av hänsyn till andra som kan riskera att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att alla ser till att vaccinera sig nu de närmaste dagarna när det finns gott om tider, säger Hans Boman.

Anpassning för studenter

Nu är det dessutom klart med ett samarbete mellan alla regioner i Sverige som går ut på att underlätta dem som har för avsikt att studera på annan ort i höst. Den som ska flytta till ett annat län vid terminsstarten för att plugga kan få sin andra spruta på studieorten i stället för på hemmaplan.

– Vi hoppas det gör att fler tar initiativ till att boka tid för sin första vaccindos på någon av våra vaccinationsställen i Västernorrland, eftersom de inte behöver komma tillbaka till hemorten för att få dos 2 vid en given tidpunkt om sju veckor, säger Hans Boman.