Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Kerstin Brandelius, Nils-Gunnar Molin, Torbjörn Eriksson, Inger Färnström och Claire Sjölander var några av deltagarna vid dagens öppna nämndmöte i Härnösand.
Kerstin Brandelius, Nils-Gunnar Molin, Torbjörn Eriksson, Inger Färnström och Claire Sjölander var några av deltagarna vid dagens öppna nämndmöte i Härnösand.

Besvikelse efter delrapport om vårdutbudet i Sollefteå

2019-06-05 15:40

Under dagens hälso- och sjukvårdsnämnd presenterades delrapporten i utredningen om vårdutbudet vid sjukhuset i Sollefteå. Frånvaron av konkreta svar väckte dock frustration bland allmänheten som för första gången någonsin var inbjuden att delta.

Specialistvården har fått i uppdrag av politiken att utreda om det är möjligt att införa viss akut kirurgi och viss cytostatikabehandling vid sjukhuset i Sollefteå. För att hålla politik och allmänhet uppdaterade om processen hölls idag ett öppet nämndsmöte, det första någonsin i Region Västernorrland, där man informerade om aktuell status i utredningen. Några svar om resultaten hade man ännu inte.

20-talet personer ur allmänheten, mestadels sollefteåbor, fick efter presentationen drygt 15 minuter för att ställa frågor men frånvaron av tydliga svar var en stor besvikelse.

Ingen substans

- Initiativet var bra. Men substansen, innehållet i vad som sas, det var ingenting, säger Claire Sjölander, en av deltagarna från Sollefteå.

Hon får medhåll av Inger Fängström som menar att presentationen inte innehöll något nytt.

- Man hade lika gärna kunnat stanna hemma, säger hon.

Nils-Gunnar Molin, ordförande i föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus, menar att det i och för sig redovisades fakta men att han saknade en inriktning.

Ingen tidsplan

Han är också kritisk till att det inte finns någon tidsplan satt till när ett eventuellt införande av cytostatikabehandling och akut kirurgi i Sollefteå skulle kunna bli verklighet.

- De redovisade vad de kommer att titta på och det är i och för sig intressant men det finns många frågetecken, menar Kerstin Brandelius.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) menar att det inte finns någon anledning till besvikelse, och att det tvärtom skulle vara konstigt om man kunnat ge besked i detta läge.

Nulägesrapport

- Utredningen är inte klar. Det här var en nulägesrapport och den slutliga rapporten kommer i augusti, säger hon.

I augusti ska rapporten alltså vara klar och därefter kommer politiken att ta beslut i frågan.