Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Medarbetare bereder vaccin mot covid-19, hon håller upp en spruta framför sig, har på sig plasthandskar och munskydd

Västernorrland behåller samma tid mellan dos ett och dos två

2021-05-17 09:46

Så snabbt som möjligt ska så många som möjligt få sin första vaccindos, det är Region Västernorrlands hållning. Därför är tidsintervallen för vaccindos ett och två oförändrad i länet.

Folkhälsomyndigheten har kommit med nya rekommendationer som medger en flexibilitet i intervallet mellan dos ett och dos två - det vill säga större frihet att boka in den andra dosen något tidigare eller senare.

Region Västernorrland har dock beslutat att behålla samma dosintervall, vilket fortsatt ligger inom Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Utifrån det allvarliga smittläge vi har haft i Västernorrland har vi valt att prioritera att så många som möjligt får dos ett så snabbt som möjligt, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

  • Det innebär att personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin och är över 65 år får sina doser med nio veckors mellanrum.
  • För de som är under 65 år och själva har möjlighet att välja vaccin i dos två gäller tolv veckor mellan doserna.
  • De som fått vaccin från Pfizer och Modernas får vänta sex veckor.

Vid varje vaccination av dos ett bokas dos två in direkt, vilket medför att allt vaccin alltid är reserverat. Enligt Karin Sellgren, projektsamordnare, finns det inga reservdoser och därför inga möjligheter att tidigarelägga dos två.

– Om det är praktiskt omöjligt att komma på den tid man fått för dos två kan man alltid skjuta den framåt i tiden när vi har mer vaccin. Det gör att man går längre tid med ett sämre skydd, men efter dos två får man det förbättrade skyddet, säger hon.