Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Kollage – Karin Sellgren och en handskbeklädd hand som drar upp vaccin i en spruta från ampull.

Västernorrland i vaccinationstoppen – mer än åtta av tio 65-plussare är vaccinerade

2021-04-29 16:11

Förra veckan hade 35,1 procent av västernorrlänningarna fått sin första dos vaccin mot covid-19. Västernorrland var därmed en av de fyra regioner i Sverige som hade högst vaccinationstäckning. Det visar den senaste vaccinationsstatistiken från Folkhälsomyndigheten.

– Det är verkligen glädjande att vi är en av få regioner som passerat 35 procents vaccinationstäckning. Och att vi nått målet på att 80 procent av alla 65-plussare fått sin första dos, säger Karin Sellgren.

Statlig ersättning

Att 80 procent av alla invånare som är 65 år eller äldre ska vara vaccinerade med minst en dos senast den 16 maj, är ett mål som ingår i överenskommelsen mellan staten och regionerna. Det innebär att regioner som uppnått målet kan få en ersättning från staten.

Redan förra veckan hade över 86 procent av 65-plussarna i Västernorrland blivit vaccinerade med minst en dos.

Smittläget kan påverka

Det som drar ner de totala siffrorna i regionen något är att färre invånare än beräknat i åldern 60 till 64 år har bokat tid för vaccinering.

– Jag tror att det allvarliga smittläget i Västernorrland kan vara en bidragande orsak. Den som har förkylningssymptom själv eller någon anhörig som har covid-19 undviker förstås att komma till vaccinationslokalerna, säger Karin Sellgren.

Lediga tider

Inför nästa vecka finns det gott om lediga tider på flera vaccinationsenheter i länet.

– Vi uppmanar alla över 60 år att boka tid. Om det är fullbokat på den vaccinationsenhet som ligger närmast går det bra att söka i tidboken på en annan enhet.