Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Vem har tid med kultur när fjällen brinner?

2021-02-08 11:50

Den 11 februari deltar Kultur i Norr i det digitala konventet Folk och Kultur för att sprida kunskap om nationella minoriteter och urfolket samernas kultur. Konventet pågår mellan 10 och 12 februari men kan ses fram till 19 februari för den som önskar.

2020 var året när samer ställdes mot samer i svenska domstolar samtidigt som Sverige fick kritik av FN:s människorättskommitté i hur man hanterat samernas rättigheter. Temperaturen stiger inte bara i de rättsliga konflikterna utan också i den norrländska naturen där uppvärmningen går rekordsnabbt. Nu står också råvarutunga industrier i norra Sverige, både nya och gamla, redo för miljardinvesteringar. Vad blir den samiska kulturens roll då? Har ens de samiska kulturutövarna själva tid att skapa när fjällen brinner? Det diskuterar Kultur i Norrs panel som består av Sofia Jannok, sångerska och Ylva Gustafsson, skådespelerska. Moderator för panelen är Joakim Sandberg, kulturchef Region Västerbotten.

- Folk och kultur är en mötesplats som tenderar att nå ut brett i kultursverige och som behandlar aktuella frågor inom kultur och kulturpolitik. Vi hoppas att kulturskapare, politiker och tjänstepersoner inom kultursektorn blir engagerade i vår punkt men så klart vänder vi oss också till allmänheten, säger Sofia Lundin, kultursamordnare i Region Västernorrland.

Chatta på torsdag

Mellan klockan 10 och 11 kan den som vill chatta med Sofia Lundin från Region Västernorrland och andra representanter från Kultur i Norr.

Kostnadsfritt att delta

Att delta i Folk och Kultur är kostnadsfritt, här hittar du till konventet: https://folkochkultur.se/folk-och-kultur-2021/delta/

Kultur i Norr

Kultur i Norr är ett politiskt samarbete mellan Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen med syfte att stärka det professionella kulturlivets roll och position som utvecklingsfaktor i norra Sverige.