Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

”Vi ser gärna att personer med symtom provtas”

2020-08-12 09:48

Personer som har förkylnings- eller influensaliknande symtom bör provtas för att bekräfta eller utesluta covid-19. - Det ger oss en bättre bild av smittspridningen i vårt län och gör att vi kan sätta in insatser som minskar risken för lokala utbrott, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare.

I Västernorrland har antalet personer som provtas för covid-19 och även andelen positiva provsvar sjunkit de senaste veckorna, men det är fortsatt viktigt att de som får förkylnings- eller influensaliknande symtom provtar sig för covid-19.

- Även om smittspridningen minskat i Västernorrland under sommaren är det viktigt att de som får symtom testar om de har en pågående infektion av covid-19, säger Maria Tempé.

Smittspårning vid bekräftad covid-19

Personer med symtom kan beställa tid för provtagning på en vård- eller hälsocentral eller beställa ett självtest via 1177.se som ett friskt ombud hämtar ut och lämnar in på något av våra utlämningsställen i länet.

- Vid positivt provsvar har vi möjlighet att ge information om åtgärder och påbörja smittspårning för att begränsa smittspridningen, säger Maria Tempé.

God kapacitet finns för provtagning

Vecka 32 utfördes drygt 1400 tester för covid-19 i Västernorrland och kapacitet finns för att testa fler med pågående symtom både på vård- och hälsocentraler samt via 1177.se.

- Nu när många börjar återgå till arbete och skola igen är det extra viktigt att vi följer myndigheternas rekommendationer och stannar hemma även vid milda sjukdomssymtom. Dessutom ser vi gärna att personer med symtom som kan tyda på covid-19 provtar sig, säger Maria Tempé.