Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Mats Brännström, tf hälso- och sjukvårdsdirektör Region Västernorrland

Vi utför de operationer som inte kan vänta

2020-03-17 14:40

Region Västernorrland slutar från och med onsdag 18 mars att utföra planerade operationer under en tid. Mats Brännström är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, och förklarar här mer om vad det innebär.

- Vilka operationer kommer regionen att fortsätta göra?

- Alla akuta operationer och operationer för patienter med livshotande tillstånd fortsätter vi naturligtvis med. Det kan handla om exempelvis canceroperationer och frakturkirurgi.

- Vilka operationer slutar regionen att göra?

- Vi ställer in planerade operationer som går att skjuta upp. Vi gör alltid en medicinsk bedömning och prioritering. Exempelvis så utför vi inte en planerad höftprotesoperation, men om däremot en patient ramlar och bryter höftbenet så opereras den.

- Hur får jag veta om min operation är uppskjuten?

- Om du är en av dem som berörs så kommer sjukvårdspersonal att ringa till dig. Vi tar personlig kontakt med alla som får sin operation uppskjuten.

- Hur länge stoppar regionen planerade operationer?

- Det vet vi inte nu. Det är ju för att spara på skyddsmaterial vi gör det här, vi behöver hushålla med exempelvis munskydd och plastförkläden. Om leveranserna av skyddsutrustning kommer igång bättre så kommer vi också genast att öka antalet operationer.